Prima pagină D:News

Lipsa de somn poate favoriza aparitia maladiei Alzheimer

Redactia Descopera.ro | 09.25.2009 | ● Vizualizări: 802
Lipsa de somn poate favoriza aparitia maladiei Alzheimer     medicina, Alzheimer, dementa, amiloid beta, orexina + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu efectuat pe animale a arata ca lipsa de somn joaca un rol semnificativ in biochimia creierului, putand influenta dezvoltarea unor boli precum Alzheimer.

Studiind soarecii care fusesera modificati genetic pentru a dezvolta o forma a bolii Alzheimer, oamenii de stiinta americani au descoperit o relatie intre somn si o proteina specifica (numita amiloid beta) care se acumuleaza in creierul celor afectati de boala Alzheimer, cea mai comuna forma de dementa.

Nivelul proteinei respepctive crestea in stare de veghe si scadea atunci cand soarecii erau adormiti, iar privarea de somn a dus la o acumularea accelerata a proteinei in creier.

Injectand soarecilor orexina - o substanta care influenteaza somnul - acestia au ramas treji mai multa vreme, ceea ce a dus la cresterea nivelului de amiloid beta.

Studiul accentueaza importanta tratarii tulburarilor de somn, pentru a preveni aparitia unor forme de dementa si sugereaza ca descoperirea unui medicament capabil sa blocheze actiunea orexinei ar putea sta la baza unui tratament pentru baoal Alzheimer.

Sursa: Reuters

Citeste Mafia din Caucaz, fratiile lupilor sangerosi, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei.

CITESTE SI: