Prima pagină D:News

Un super-taifun va lovi Japonia

Redactia Descopera.ro | 10.16.2009 | ● Vizualizări: 53
Un super-taifun va lovi Japonia     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Savantii niponi au lansat un comunicat oficial in care avertizeaza autoritatile de la Tokyo in privinta declansarii unui taifun de dimensiuni gigantice care ar putea devasta Japonia in viitorul apropiat.

Principala cauza vinovata de aparitia unor asemenea catastrofe naturale este tot incalzirea globala ale carei efecte continua sa modifice parametrii climatologici din vestul Oceanului Pacific. Pe baza acestor noi date, simularile pe calculator vin cu vesti nu tocmai bune pentru locuitorii arhipelagului nipon. Conform estimarilor, pana in anul 2074, va creste incidenta taifunurilor cu vanturi de peste 288 km/ora, considerate taifunuri de gradul 3 pe scala Fujita care numara 5 nivele de forta.

Prin definitie, un super-taifun este un taifun care sufla cu viteza de 241 km/ora. Asemenea furtuni au o forta mult mai mare decat uraganul Katrina care a lovit statele americane din Golful Mexic in august 2005. Daca incalzirea globala continua in ritmul din prezent, in anul
2080 vestul Oceanului Pacific va fi cu 2 grade Celsius mai cald decat in prezent, conform specialistului Kazuhisa Tsuboki din cadrul Universitatii Nagoya.
"Pare o diferenta infima, dar va avea un mare inpact asupra unui taifun. Aceasta deoarece o mica schimbare a temperaturii apei oceanului va adauga o cantitate imensa de energie taifunului. In plus, ridicarea temperaturii aerului cu 2 grade va creste cantitatea de vapori de apa in straturile joase ale atmosferei, alimentand taifunul cu forte sporite", adauga profesorul Tsuboki.

Taifunurile din prezent acopera o raza cuprinsa intre 500-800 km. Chiar daca cele din viitor vor acoperi o suprafata mai mica, vor fi mai concentrate si mai puternice.

Sursa : National Geographic

CITESTE SI :