Prima pagină D:News

De ce a cazut Imperiul Maya?

Redactia Descopera.ro | 10.18.2009 | ● Vizualizări: 2435
De ce a cazut Imperiul Maya?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Timp de 1 200 de ani, Maya au dominat America Centrala. La apogeul lor, in jurul anului 900 d.Hr., orasele mayase aveau o densitate demografica mai mare de 1 300 de locuitori pe kilometru patrat – comparabila cu aceea a oraselor medii de astazi.

Chiar si in zonele rurale, Maya numara intre 150 si 250 locuitori pe kilometru patrat. Dar dintr-o data, s-a asternut linistea. O liniste care atesta unul dintre cele mai cumplite dezastre demografice din antichitatea umana - sucombarea candva vibrantei societati mayase. Ce s-a intamplat? Unii dintre cercetatorii NASA cred ca detin cateva raspunsuri bune.

"Si-au facut-o cu mana lor", sustine arheologul veteran Tom Sever. "Mayasii sunt adesea reprezentati ca niste oameni ce traiau intr-o completa armonie cu mediu lor. Dar la fel ca multe culturi de dinainte si de dupa ei, au sfarsit prin a despaduri si a-si distruge peisajele intr-un efort de adaptare pe timpuri grele", a mai adaugat el.

O seceta majora s-a manifestat cam in acelasi timp cu momentul in care Maya a inceput sa cunoasca declinul. Iar la data colapsului lor, mayasii defrisasera deja majoritatea copacilor de pe suprafete intinse pentru a elibera campurile in vederea cultivarii porumbului necesar hranirii populatiei crescande. Au taiat, de asememenea, lemenele pentru foc si pentru obtinerea materialelor de constructii.

"Trebuiau sa arda douazeci de copaci pentru a incalzi calcarul necesar realizarii unui metru patrat din mortarul pe care il foloseau la construirea impunatoarelor lor temple, lacuri de acumulare si monumente", explica Sever. Specialistul si echipa sa de cercetare sunt de parere ca dezvoltarea fulminanta si haotica a mayasilor a impiedicat repopularea cu vegetatie a pamanturilor. Agricultura exagerata pare sa le fi adus sfarsitul. Iar seceta nu a facut dificila doar productia suficienta de mancare, dar a impiedicat si depozitarea unei cantitati de apa necesare supravietuirii in sezonul secetos.

Desigur, un singur factor nu ingenuncheaza o intreaga civilizatie, dar probabil ca despaduririle aducatoare de seceta au condus la exacerbarea unor alte probleme precum agitatie civica, razboi, foamete si boli in vechea societate mayasa. Aceste elemente ar fi putut avea natura sa duca la disparitia infloritoarei civilizatii.

Sursa: Terradaily

CITESTE SI: