Prima pagină D:News

Baterii din hartie si sare

Redactia Descopera.ro | 10.19.2009 | ● Vizualizări: 2407
Baterii din hartie si sare     tehnologie, baterie, sare, hartie, electricitate + zoom
Galerie foto (1)

Un teanc de bucati de hartie imbibate in apa sarata poate functiona ca o baterie, producand energie electrica – un model foarte simplu, ieftin si eco-prietenos. Prototipul a fost realizat cu succes de oamenii de stiinta din Suedia.

Bateria e fabricata din mai multe straturi de celuloza, acoperite cu un polimer cu proprietati conductive gros de numai 50 nanometri si asezate intre doua straturi de hartie de filtru.

Totul alcatuieste un ansamblu flexibil, infasurat in plastic, cu grosimea de cativa milimetri.

Straturile de celuloza sunt imbibate cu o solutie de clorura de sodiu (sare de bucatarie), care asigura circulatia ionilor de clor spre polul negativ al bateriei si circulatia electronilor spre electrodul pozitiv.

Bateria construita de savantii suedezi de la Universitatea din Uppsala poate produce un curent electric cu tensiunea de 1 volt dar, teoretic, prin suprapunerea mai multor straturi se poate genera o tensiune mai mare.

Desi nu e la fel de eficienta ca bateriile cu litiu, cobalt sau nichel, bateria cu sare se incarca mai repede si este ecologica. Inventatorii preconizeaza utilizarea ei, in viitor, pentru fabricare unor tesaturi capabile sa se incalzeasca singure sau pentru alimentarea unor nanomotoare ori a unor senzori de temperatura si umiditate.

Sursa: ABC

CITESTE SI: