Prima pagină D:News

Casele viitorului: canalele subterane ale Lunii

Redactia Descopera.ro | 10.23.2009 | ● Vizualizări: 124
Casele viitorului: canalele subterane ale Lunii     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Satelitul natural al Pamantului pare sa nu isi fi golit inca tolba de secrete. Recent, cercetatorii au descoperit o gaura la suprafata acestuia care ar putea fi intrarea intr-un vast tunel subteran.

Descoperirea intareste sperantele expertilor in ceea ce priveste planurile viitoare de populare a Lunii. Daca exista mai multe canale subterane create de catre raurile de lava, acestea ar putea constitui adaposturi ideale pentru viitorii colonisti umani, care vor fi, astfel, protejati de radiatiile puternice sau de conditiile dure din spatiu.

Cel mai probabil Luna ascunde tunele intinse subterane, denumite tuburi de lava, similare cu structurile de pe Pamant. Acestea se creeaza atunci cand un rau de roca topita se solidifica, iar lava din interior se absoarbe lasand in urma un tub de roca gol pe interior.
Desi existenta lor este banuita de ceva timp, abia recent oamenii de stiinta au gasit ceea ce pare a fi o deschizatura catre un astfel de tub.

Imagini ale Lunii, captate de catre nava spatiala japoneza Kaguya, sunt studiate asiduu de catre oamenii de stiinta in speranta ca vor afla mai multe informatii referitoare la satelitul natural al Pamantului. Acestia au identificat gaura cu un diametru 65 de metri intr-o zona vulcanica a Lunii, denumita Dealurile Marius. Pe baza imaginilor care o surprind in diferite unghiuri ale luminii solare, adancimea ei pare sa fie de cel putin 80 de metri. Aceasta este plasata in mijlocul unei depresiuni, sugerand posibilitatea ca in continuare sa conduca catre un tub de lava cu o latime de 370 de metri.

Sursa: New Scientist

CITESTE SI: