Prima pagină D:News

Insula sacra a pelerinilor mayasi

Redactia Descopera.ro | 11.02.2009 | ● Vizualizări: 306
Insula sacra a pelerinilor mayasi     arheologie, istorie, maya, scafandru, insula, pelerinaj, lac + zoom
Galerie foto (1)

In Guatemala, intr-un lac vulcanic, se desfasoara cercetari arheologice subacvatice care urmaresc sa scoata la lumina ruinele unui loc de pelerinaj al vechilor mayasi, asezat pe o insula care s-a scufundat in urma cu 17 secole.

Ruinele din Samabaj, primul site arheologic subacvatic din Guatemala, au fost descoperite, in urma cu 13 ani, intamplator, de catre Roberto Samayoa, om de afaceri si scafandru amator, in timp ce facea scufundari in lacul Atitlan, un pitoresc ochi de apa inconjurat de sate stravechi, populate de descendenti ai mayasilor.

Timp de multi ani, el gasise pe fundul lacului fragmente de ceramica, iar in 1996, a descoperit ruinele unei asezari: fragmente de cladiri si uriase pietre ceremoniale.

Nimeni nu l-a crezut, la vremea respectiva dar, recent, Roberto Samayoa a reusit sa convinga o echipa de arheologi sa exploreze lacul.

Ceea ce acestia au descoperit pana acum arata ca acolo a existat o asezare cu altare si monumente, cu cca. 150 de locuinte, plina cu obiecte de cult, ceea ce i-a condus la concluzia ca ar fi fost vorba despre un loc de pelerinaj al mayasilor.

Arheologii cred ca asezarea s-a aflat pe o insula care a fost acoperita de ape intr-un timp foarte scurt, datorita unui eveniment catastrofal - o eruptie vulcanica sau o alunecare de teren -, petrecut in jurul anului 250 d.Hr.

Sursa: ABC

CITESTE SI: