Prima pagină D:News

Numarul cazurilor de scorbut e in crestere in Marea Britanie

Redactia Descopera.ro | 11.10.2009 | ● Vizualizări: 918
Numarul cazurilor de scorbut e in crestere in Marea Britanie     medicina, alimentatie, nutritie, vitamina, scorbut, malnutritie + zoom
Galerie foto (1)

Scorbutul, boala datorata lipsei vitaminei C din alimentatie si care, pana in secolul al XVIII-lea, facea ravagii printre marinari, in cursul calatoriilor pe mare, era considerata o boala a trecutului. Insa un studiu recent a aratat ca numarul copiilor britanici internati in spital cu diagnosticul “scorbut” a crescut cu peste 50% in ultimii trei ani.

Cumplita boala carentiala care decima echipajele corabiilor revine in chip surprinzator, socandu-i pe medicii britanici. Daca in 2004-2005, 61 de copii din Marea Britanie au fost internati pentru scorbut, statisticile pentru perioada 2007-2008 arata ca numarul a crescut cu 54%.

Deoarece statisticile cuprind doar copiii care au fost internati in spital, numarul celor afectati de scorbut ar putea fi, in realitate, mult mai mare, deoarece multi dintre copii ajung doar pana la medicii de familie.

Adesea, acestia nici nu pot diagnostica in mod corect scorbutul, astazi o boala rara isi neobisnuita in tarile dezvoltate. De multe ori, este pus un diagnostic mai cuprinzator, dar mai vag, de pilda "malnutritie".



Simptomele scorbutului includ: aparitia de pete de piele, datorita spargerii vaselor capilare; aparitia de crapaturi sangerande ale buzelor, narilor si urechilor; umflarea gingiilor si caderea dintilor; intarzierea vindecarii ranilor. In stadii mai avansate, se produc hemoragii interne care duc la moarte.

Scorbutul apare la persoanele care nu consuma suficienta vitamina C (care se gaseste in mod natural in alimente precum fructe, rosii, cartofi, ficat) sau la cele care sufera de avitaminoza C ca urmare a altor afectiuni, precum cancerul.

Deoarece se stie ca persoanele din categoriile de populatie cu venituri mici tind sa consume mai putina vitamina C, specialistii cred ca e posibil sa fie vorba despre o problema de alimentatie corelata cu nivelul scazut de trai - "copii care traiesc doar cu paine si gem", cum au fost numiti de catre o purtatoare de cuvant a Asociatiei Britanice de Dietetica.

Pentru prevenirea scorbutului, se recomanda consumul de fructe si legume proaspete; in perioada de iarna, fructele citrice (lamai, portocale, grapefruit, mandarine) reprezinta o sursa excelenta de vitamina C.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI