Prima pagină D:News

Introducere in istoria Bijuteriei, un atelier cu Mihai Cosmatchi

Redactia Descopera.ro | 11.23.2009 | ● Vizualizări: 84
Introducere in istoria Bijuteriei, un atelier cu Mihai Cosmatchi     fundatia calea victoriei, atelier, bijuterie + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita din 8 decembrie, in premiera, la un curs accelerat in care vom vorbi despre civilizatia occidentala vazuta prin prisma bijuteriilor, de la colierele de scoici din paleolitic, la aurarii Renasterii, de la bjuteriile din sticla, lemn si cauciuc, la creatii unice semnate Cartier sau Tiffany. Evident, vom urmari schimbarile modei podoabelor, dar vom descoperi cine le purta si in ce situatii.

Cursul va analiza si activitatea bijutierilor, influentata de descoperirea si importul noilor pietre pretioase, smaralde din Lumea Noua sau diamante din Africa de Sud sau a noilor materiale, precum platina sau aluminiul.
In a doua parte a secolul XX, bjuteriile nu mai reprezinta prestigiul, autoritatea sau bogatia, ele capatand un caracter de manifest estetic. Bijutierii nu se sfiesc sa adopte atitudini radicale, intrebandu-se ce inseamna podoaba si exploand limitele materialelor mai putin uzuale precum fibrele textile, plexigassul sau lemnul.
Prezentarea si discutiile vor fi completate de numeroase imagini.

Structura cursului:
1. Antichitatea: Sumer, Egipt, Creta, Roma, Irlanda, Europa Centrala.
2. Imperiul Bizantin, epoca merovingiana.
3. Evul Mediu: Otto II, Charlemagne, bijuteria in perioada romanica, in cea gotica.
4. Renasterea: Italia, expeditiile spaniole, Amsterdam, Elizabeta I a Anglei. Barocul: Ludovic al XIV-lea, Anglomania.
5. Napoleon, Istoricismul, stilul eclectic.
6. La Belle Epoque : Art Nouveau, Arts&Crafts, Fabergé, Lalique. Expozitia Arts Décoratifs din 1925 la Paris.
7. Marii bijutieri ale caror nume dainuie si azi: Cartier, Van Cleef &Arpels, Verdura.
8. Bijuteria ca expresie intelectuala a anilor 1960. Creatori din lumea artelor plastice : Cocteau, Picasso, Calder. Bijuteria contemporana intre manifest estetic si dorinta de inovatie.

Mihai Cosmatchi detine master in antropologia obiectului si muzeologie, Muzeul National de Istorie Naturala, Paris si master in Management si Politici Culturale la Universitatea Lyon 2 Lumière. A absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti, cu licenta in Comunicare si Relatii Publice. A lucrat la Muzeul National de Istorie Naturala, Paris (2007). A facut un training in Relatii Publice in domeniul cultural la "The Kreisberg Group", New York - agentie de presa si relatii publice (2006-2007). A fost asistent cultural la Institutul Francez din Bucuresti (2001-2004).

Durata curs: 8 ateliere
Frecventa: saptaminal (pauza in perioada sarbatorilor)
Cost curs: 240 ron - adulti/180 ron - elevi, studenti
Loc desfasurare: Fundatie
Data: 8 decembrie, 18:30

Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru! Intra >>