Prima pagină D:News

Telefoanele mobile nu provoaca cancer

Redactia Descopera.ro | 12.04.2009 | ● Vizualizări: 54
Telefoanele mobile nu provoaca cancer     telefoane mobile, tumore, cancer, creier + zoom
Galerie foto (1)

Nicio crestere semnificativa a tumorelor la creier in cei 15 ani de “boom” al utilizarii telefoanelor mobile. Este concluzia unui studiu de ultima ora, publicat in editia online a Journal of the National Cancer Institute.

Studiul realizat de echipa de cercetatori condusa de Isabelle Deltour de la Intitutul de Epidemiologia Tumorelor din Copenhaga clarifica astfel presupusa legatura intre incidenta cancerului si utilizarea telefoanelor celulare.

Expertii au analizat incidenta anuala a tumorelor cerebrale printre adultii in varsta de 20 de ani din Danemarca, Finlanda, Norvegia si Suedia, identificand 60.000 de pacienti diagnosticati cu cancer intre 1974 si 2003. A reiesit ca frecventa tumorelor nu a variat in timp, astfel incat sa poata fi corelata utilizarii crescute a celularelor: ba dimpotriva, frecventa s-a diminuat in cazul anumitor neoplazii; a ramas stabila la altele si a continuat sa creasca usor, urmand un trend ascendent identificat deja inaintea "explodarii" utilizarii telefoanelor.

Datele oamenilor de stiinta exclud asadar telefoanele din randul factorilor de risc ai tumorelor, asta cel putin pana cand, au precizat cercetatorii, nu se va descoperi ca perioada de timp necesara acestora pentru a le provoca oamenilor un cancer este neobisnuit de lunga.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI: