Prima pagină D:News

Un fleac! L-au mancat, dar s-au scuzat

Redactia Descopera.ro | 12.10.2009 | ● Vizualizări: 770
Un fleac! L-au mancat, dar s-au scuzat     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Membrii unui trib din Arhipleagul Vanuatu din Oceanul Pacific au trimis o scrisoare in care isi cer scuze descendentilor unui misionar britanic care a fost ucis si mancat de stramosii tribului in urma cu 170 ani.

In trecut, reverendul John Williams impreuna cu misionarul John Harris au desis sa porneasca o calatorie in insulele din Pacificul de Sud cu scopul declarat de a converti cu orice pret triburile de bastinasi, despre care credeau ca erau doar niste pagani ignoranti, aflati in nevoie urgenta de mantuire. Decizia lor a fost cat se poate de gresita deoarece, odata debarcati pe insula Erromango, care astazi face parte din Vanuatu, au fost atacati pe loc cu ciomege de localnicii flamanzi.

Capitanul navei misionare, scapat cu greu in viata, nota ulterior in jurnalul de bord ca: "Reverendul John Williams a fugit primul spre tarm, in speranta ca va scapa cu barca. Bastinasii au tras in el cu sageti, apoi l-au omorat cu batele. Ne-am speriat si am coborat panzele. Mai tarziu, o nava militara apartinand Royal Navy s-a intors pe insula, interesandu-se de soarta celor doi. Localnicii intrebati au declarat cu seninatate ca i-au ucis, dupa care i-au mancat", isi incheie insemnarile capitanul Milner-Williams.

170 de ani mai tarziu de la acest eveniment, stra-stra-stranepotul lui Charles Williams din Hampshire, insotit de alti 17 membri ai familiei au vizitat Vanuatu pentru a primi scuzele oficiale ale urmasilor localnicilor flamanzi care i-au devorat stramosii.

Intr-o ceremonie sobra, membrii tribului s-au inclinat adanc inaintea vizitatorilor, implorandu-le iertarea. Un moment emotionant a fost acela in care vizitatorilor britanici le-a fost prezentata o fetita de 7 ani care le-a fost daruita in schimbul victimelor mancate acum 170 ani.

Charles Williams a acceptat sa se ocupe de educatia fetitei, declarand presei ca: "Am crezut ca intalnirea care marcheaza drama de acum 170 ani va fi una formala, dar sunt emotionat de primirea facuta, de regretul acestor oameni pentru faptele stramosilor, precum si de faptul ca ma voi ocupa de soarta acestei copile". Membrii tribului sunt convinsi ca, cerandu-le iertare descendentilor misionarilor, vor scapa de blestemul care apasa asupra lor. Intrebati despre natura blestemului, bastinasii au refuzat sa divulge orice amanunt.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI: