Prima pagină D:News

Loialitatea si curajul talibanilor merita admirate

Redactia Descopera.ro | 12.15.2009 | ● Vizualizări: 232
Loialitatea si curajul talibanilor merita admirate     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Daca cuvintele de mai sus ar fi apartinut lui Ossama Bin Laden, Ayman al-Zawahiri sau alt militant islamist radical, cu siguranta nu ar fi surprins pe nimeni. Insa constatarea in cauza apartine reverendului Stephen Venner, nimeni altul decat episcopul Bisericii Anglicane insarcinat cu ridicarea moralului tuturor trupelor britanice stationate in Afganistan.

In continuarea declaratiilor sale, reverendul a pledat spre o apropiere "spirituala" fata de fundamentalisti islamici, avertizad in acelasi timp opinia publica britanica, ca va fi foarte dificil sa se gasesca ci solutie pasnica conflictului, daca insurgentii afgani vor fi in continuare portretizati negativ.

"Am fost foarte simplisti si reductivi in atitudinea noastra fata de talibani. Acesti oameni merita admiratia noastra pentru puterea credintei lor alaturi de loialitatea absoluta pe care o au unii fata de altii. Trebuie sa ne reamintim ca populatia locala nu-i urmeaza doar de frica, multi localnici declarandu-se la randul lor cuceritii de puternicele valori morale ale acestor luptatori musulmani. Daca-i consideram in continuare fiinte inferioare sau demoni cu aparenta umana, nu vom face decat sa agravam o situatie care este deja foarte fragile si complexa", declara acesta.

Comentarile sale au venit a doua zi dupa ce fortele britanice au dezvaluit o noua strategie militara care marjeaza pe negocierile cu talibanii si chiar pe oferirea unor sume de bani sau imunitate judiciara in schimbul pacii si securitatii in anumite zone turbulente.
Opiniile reverendului sunt puternic contrazise de colonelul Richard Kemp, un fost comandant in Afganistan, care considera ca fata bisericeasca este foarte naiva in aprecierile sale.

"Trebuie sa ne cunoastem cat mai bine inamicul, dar asta este mai degraba o chestiune strict militara decat una religioasa. Exista in randul talibanilor unele elemente intr-adevar moderate, dar sunt o minoritate. Marea majoritate a fanaticilor islamisti este foarte hotarata. Credintele si motivatiile lor se bazeaza pe opresiunea violenta rezultata din politica unei religii extremiste care nu are nimic curajos sau loial de admirat la ea", incheie colonelul Kemp.

Sursa : TheTelegraph

CITESTE SI :