Prima pagină D:News

Universitatea Nationala din Taiwan dezleaga secretele Universului

Redactia Descopera.ro | 12.16.2009 | ● Vizualizări: 71
Universitatea Nationala din Taiwan dezleaga secretele Universului     cercetare, stiinta, nvidia, IBM, NVIDIA Tesla, secretele universului + zoom
Galerie foto (1)

Universitatea din Taiwan a obtinut rezultate revolutionare in calculul particulelor sub-atomice, la costuri reduse pana la 1% si consum electric diminuat la 10% fata de un supercomputer BlueGene/L.

O echipa de cercetare din cadrul Universitatii Nationale din Taiwan a obtinut rezultate exceptionale in cercetarea evolutiei incipiente a Universului, utilizand unitatile de procesare paralela NVIDIA® Tesla™, care asigura puterea de calcul sporita a unui supercomputer IBM BlueGene/L, cu numai o sutime din costurile si o zecime din consumul electric necesare pana de curand.

Echipa, condusa de Ting-Wai Chiu, profesor de fizica si Director Asociat al Centrului de Stiinta si Inginerie Cuantica (CQSE), studiaza interactiunile particulelor sub-atomice, pentru a descoperi originile Universului, ceea ce implica eforturi de calcul imense.

Universitatea desfasoara aceasta activitate de cercetare pe primul supercomputer pe GPU din Taiwan, cluster-ul 128-GPU din cadrul CQSE, alcatuit din 16 sisteme NVIDIA Tesla S1070 1U si 64 de procesoare Tesla C1060. Sistemul joaca un rol central in calculul de fizica cuantica la scara larga, acoperind diverse zone, de la interactiunea puternica desfasurata la nivel sub-atomic, pana la electronii puternic corelati din fizica materiei condensate si la cosmologia la scara astronomica.

"Suntem incantati sa constatam ca sistemul nostru de calcul de tip cluster, bazat pe GPU depaseste performantele supercomputerelor traditionale atat din punct de vedere al costurilor cat si al consumului de energie", a declarat profesorul Chiu. "Cu ajutorul acestui supercomputer pe GPU, livram 15 teraflopi la pretul de 200.000 de dolari, ceea ce inseamna 1% din costurile unui supercomputer traditional precum IBM BlueGene/L."

"Este o reala satisfactie sa observam cum unitatile de procesare vizuala NVIDIA ii ajuta pe profesionisti si cercetatori sa descopere noi orizonturi in munca lor", a declarat Andy Keane, general manager, Tesla business, NVIDIA. "Potentialul valorificat de Universitatea din Taiwan are un puternic efect de accelerare a cercetarii pentru una dintre cele mai mari si mai complexe provocari ale omenirii."

Unitatile de procesare vizuala NVIDIA Tesla sunt bazate pe CUDA™, arhitectura de calcul NVIDIA care permite programarea pe GPU prin intermediul limbajelor de programare standard si API, ceea ce deschide calea procesarii intens paralele pentru o serie larga de aplicatii, dincolo de partea grafica. CSQE a dezvoltat coduri optimizate CUDA extrem de eficiente pentru a solutiona probleme de QCD (teoria cromodinamicii cuantice), sisteme cuantice spin si astrofizica.

De asemenea, grupul "QCD lattice" din cadurl Uiversitatii din Taiwan este acum primul grup de cercetare din lume care utilizeaza un cluster GPU pentru a realiza simulari ale laticei QCD cu simetrie chirala exacta.

CITESTE SI: