Prima pagină D:News

Caracatitele folosesc cojile nucilor de cocos ca pe cochilii portabile (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 12.16.2009 | ● Vizualizări: 164
no title     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Caracatitele au fost observate transportand cu ele cojile unor nuci de cocos in ceea ce oamenii de stiinta pretind a fi primul exemplu inregistrat de folosire a unor instrumente in cazul nevertebratelor.

Exemplare de caracatita din specia Amphioctopus marginatus au fost filmate colectand de pe fundul marin "carapacele" nucilor de cocos cazute in apa, pentru a le folosi ca ascunzatori atunci cand se simt in primejdie.

Locuitorii zonelor indoneziene de coasta arunca invelisurile nucilor de cocos in mare dupa ce le golesc de continut. Atunci cand o caracatita trece pe langa ele aflandu-se pe platoul marin, intoarce una dintre jumatati cu gura in jos, se strecoara sub ea si isi lasa un pic in exterior cele opt tentacule.

Dupa aceasta, caracatita isi inalta carapacea prin incordarea tentaculelor si incepe sa se deplaseze tacticos intr-o manevra denumita de biologul marin Julian Finn, "mers pe catalige".

Atunci cand caracatitele se simt amenintate, se ascund cu totul sub coaja groasa si dura. Unele dintre ele folosesc chiar ambele jumatati ale unei nuci de cocos pentru a crea un spatiu mai incapator, cu o mica deschizatura, prin care sa poata privi in exterior.

"Descoperirea este remarcabila, caracatitele transportand aceste unelte pentru uz viitor. Totusi, simpla observare a intrebuintarii de instrumente in salbaticie nu inseamna neaparat ca animalul este sofisticat din punct de vedere cognitiv, avand in vedere ca nu stim cum si-a dezvoltat acest comportament", a mai adaugat Finn.

Sursa: Newscientist

CITESTE SI: