Prima pagină D:News

Untul primilor exploratori, intact dupa 100 ani

Redactia Descopera.ro | 12.17.2009 | ● Vizualizări: 81
Untul primilor exploratori, intact dupa 100 ani     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Doua bucati de unt au fost descoperite in stare intacta dupa circa 100 de ani, ascunse intr-o coliba din Antarctica in care s-a adapostit exploratorul britanic Robert Falcon Scott, in timpul expeditiei sale derulata intre anii 1910-1912 spre Polul Sud.

Televiziunea neozeenlandeza relateaza ca cercetatorii au gasit cele doua bucati mari de unt in sacii cu echipament destinati expeditiei, undeva in punctul Cape Evans. Gerul extrem din regiunea polara a conservat intreaga coliba cu tot ce continea aceasta inauntru. Cu toate acestea, datorita incalzirii globale din ultimii ani, au inceput sa fie observate mici semne de deteriorare, ceea ce i-a facut pe membrii Antarctic Heritage Trust sa lanseze un program de prezervarea tuturor vestigiilor din coliba.

" Untul in sine a fost o adevarata comoara. Este uluitor cum de a reusit sa-si pastreze pana si mirosul timp de 100 ani. Cu toate acestea, am oarecare retineri in situatia in care ar trebui sa-l intind pe paine si sa-l mananc", comenteza Lizzie Meek din echipa de cercetatori care a facut descoperirea.


Sursa : DiscoveryNews

CITESTE SI :