Prima pagină D:News

Diabetul – vindecat printr-o operatie?

Redactia Descopera.ro | 01.08.2010 | ● Vizualizări: 1408
Diabetul – vindecat printr-o operatie?     medicina, sanatate, obezitate, diabet, chirurgie, operatie, bypass + zoom
Galerie foto (1)

Chirurgia bariatrica, destinata sa ii ajute pe pacientii ce sufera de obezitate morbida sa piarda din greutate, determina, in multe cazuri, si disparitia diabetului.

Operatia de bypass gastric, prin care volumul stomacului este micsorat considerabil, ceea ce ii ajuta pe pacientii obezi sa slabeasca, ofera, adesea, un beneficiu suplimentar: o mare parte dintre pacientii obezi care sufera si de diabet scapa de acesta boala sau, cel putin, starea lor se amelioreaza.

Un studiu realizat in SUA a arata ca 83 % dintre pacientii obezi si, totodata, diabetici supusi operatiei de bypass gastyric s-au vindecat de diabet.

Precedeul este mai eficient in cazul in care e vorba despre diabet de tip 2, adesea asociat cu obezitatea. Diabetul de tip 2 apare mai tarziu in cursul vietii si, in general, se trateaza cu ajutorul unor medicamente hipoglicemiante (care scad continutul de glucoza din sange), spre deosebire de diabetul de tip 1, care apare, de obicei, inca din copilarie si trebuie tinut sub control prin injectii zilnice cu insulina.

Aproximativ 90% dintre bolnavii de diabet tip 2 sunt obezi, obezii avand un risc dublu de a dezvolta aceasta boala, fata de persoanele cu greutate normala.

Astfel, se explica de ce scaderea marcata in greutate, care survine, de obicei, dupa operatia de bypass gastric, antreneaza si disparitia diabetului tip 2 sau, cel putin, ameliorarea lui - cu conditia ca pacientii sa reuseasca sa-si mentina greutatea normala, in anii urmatorii operatiei.

Sursa: Top News

CITESTE SI: