Prima pagină D:News

Cel “bun”, cel “rau” si “al treilea” colesterol

Redactia Descopera.ro | 01.14.2010 | ● Vizualizări: 1578
Cel “bun”, cel “rau” si “al treilea” colesterol     colesterol, infarct, gene, obezitate + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu genetic confirma intr-un mod inechivocabil ca nivelurile plasmatice ridicate de lipoproteina (a), un al treilea tip de colesterol dupa cunoscutele LDL si HDL, stau la baza cresterii riscului bolii coronariene si infarctului miocardic.

Acesta este cel putin rezultatul unui studiu publicat in "New England Journal of Medicine" de grupul PROCARDIS, consortiul european din care fac parte cercetatorii de la Departamentul de medicina cardiovasculara din cadrul Wellcome Trust for Human Genetics si Universitatea Oxford, cei de la Institutul "Mario Negri" din Italia, Karolinska Institute din Stoccholm si Universitatea Münster.

Nivelurile plasmatice de lipoproteina (a) dovedesc o variabilitate notabila la nivel de individ si sunt determinate de gena APO(A). Pana acum, lipoproteina (a) era asociata cu boala coronariana, dar nu era clar daca reprezinta chiar cauza. Studiul PROCARDIS, in cadrul caruia a fost analizat genotipul a 16.000 de europeni, a demonstrat ca printre diferitele variante ale genei APO(A), doua sunt in mod deosebit asociate cresterii nivelului plasmatic de lipoproteina (a), jucand un rol cauzal in afectiunile cardiace si infarct.

Potrivit oamenilor de stiinta, o persoana din sase este purtatoare a uneia dintre aceste doua variante, prezentand in consecinta niveluri mai ridicate de lipoproteina (a) si un risc dublu de infarct fata de persoanele cu genotip normal; subiectii purtatori ai ambelor variante prezinta un risc de patru ori mai mare.

Acest al treilea tip de colesterol se confirma astfel ca un factor de risc cardiovascular independent de cele traditionale, precum colesterolul total, LDL-ul (colesterolul "rau"), apolipoproteina B, hipertensiunea, diabetul, obezitatea si fumatul.

Sursa: Le Scienze


CITESTE SI:

Tag-uri: colesterol | infarct | gene | obezitate