Prima pagină D:News

Criminalistii intra in era 3D

Redactia Descopera.ro | 01.14.2010 | ● Vizualizări: 49
Criminalistii intra in era 3D     forencis, criminalisti, politie, crima, tehnologie, reconstituire 3D, omucideri + zoom
Galerie foto (1)

Tehnologiile vizuale care se folosesc in jocurile video sau in efectele speciale din filmele moderne vor fi implementate in investigatiile si anchetele politiei.

O astfel de tehnologie prototip se afla deja in teste la Politia Scotiana. Prin intermediul ei, politistii, procurorii sau membrii juriilor din tribunale vor avea posibilitatea de a vizualiza locul unei infractiuni sau chiar desfasurarea unei crime, reconstituita digital. Aceasta metoda si-a dovedit deja eficienta in rezolvarea unor crime recente care au zguduit Scotia, precum cazul Angelika Kluk si Kriss Donald.

Datorita succesului reconstructiei 3D, tehnologia va fi implementata in toate sectiile de politie din Marea Britanie, incepand cu luna februarie. Tehnologia prototip a fost inventata de unitatea multimedia a sectiei de tip forensic SPSA din Glasgow si permite vizualizarea unor situatii complexe prin modele virtuale extrem de detaliate si simularea foarte precisa a efectelor unor actiuni criminale, precum o impuscatura sau o strapungere cu un cutit.

Tom Nelson, directorul unitatii de investigatie SPSA considera ca aceasta tehnologie va revolutia munca procurorilor - « In sectia de omucideri se spune ca o fotografie facuta cum trebuie la locul crimei, face cat o mie de cuvinte; aceasta tehnologie face cat o mie de fotografii intrucat permite un tur interactiv al locului crimei si pune in evidenta numeroase indicii care altfel pot scapa investigatorilor » .

CITESTE SI: