Prima pagină D:News

Autostrada trans-himalayana leaga Beijingul de New Delhi

Redactia Descopera.ro | 01.27.2010 | ● Vizualizări: 324
Autostrada trans-himalayana leaga Beijingul de New Delhi     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Dorind, parca, sa transpuna in realitate vechiul proverb chinezesc “Daca vrei sa te imbogatesti, construieste cat mai multe drumuri”, autoritatile de la Beijing sunt pe cale sa finalizeze lucrarile la o noua autostrada care va strabate lantul muntilor Himalalya, legand Nepalul de provincia Tibet.

Pentru a construi noua cale de legatura, constructorii chinezi s-au vazut nevoiti sa dinamiteze peretii de granit din zona raului Kyrong. Autostrada care leaga orasul nepalez Syabrubesi de Tibet, are o lungime de doar 17 km insa a costat aproape 20 milioane $ din cauza conditiilor extrem de dificile in care s-au desfasurat lucrarile.

Cu toate acestea, guvernul chinez se declara multumit de investitie intrucat noua cale de legatura nu uneste doar Tibetul de Nepal, ci definitiveaza un lant de autostrazi care leaga direct Beijingul de capitala Indiei, New Delhi.

"Asteptam de mult acesta autostrada, acum mai trebuie terminate doar cateva finisaje. Cand va fi data in folosinta standardul de viata al oamenilor de aici, alaturi de economia locala vor cunoaste o revigorare indelung asteptata. In plus, cetatenii nepalezi vor putea astfel sa viziteze mult mai usor Lhassa din Tibet, orasul sfant al tuturor budistilor. In contrapondere, turistii si afaceristii chinezi vor veni, la randul lor, in Nepal, contribuind astfel la cresterea nivelului economic", declara entuziasmat Mingma Dorja Ghale, un pastor nepalez in varsta de 35 ani, care spera pe acesta cale sa-si trimita copii la studii in Tibet.

Din punct de vedere politic, prim ministrul nepalez Madhav Kumar Nepal, i-a asigurat pe omologii sai chinezi ca nu va permite refugiatilor si dizidentilor tibetani din Nepal sa provoace tulburari sociale in provincia Tibet.

Phurpu Tsering Tamang, un ghid local pe jumatate tibetan, este de parere ca, pentru comunitatile din zona, accesul la bogatiile si oportunitatile din China este mult mai important decat chestiunile politice. "Dupa ce chinezii au ocupat Tibetul, refugiatii ne povesteau ca invadatorii chinezi erau foarte cruzi si vicleni si trebuiau evitati cu orice pret. Dar eu vreau sa vizitez Tibetul, sa ma conving personal de realitatile de acolo" incheie acesta intr-o nota optimista.

Sursa: BBCNews


CITESTE SI :

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI