Prima pagină D:News

Si plantele au sex

Redactia Descopera.ro | 02.08.2010 | ● Vizualizări: 320
Si plantele au sex     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii au descoperit prezenta hormonului sexual feminin progesteron in componenta unui nuc. Informatia scutura din radacini convingerile de pana acum referitoare la diferentele dintre animale si plante. Pana de curand, oamenii de stiinta credeau ca numai cele dintai produc hormonul.

Steroid hormonal secretat de ovare, progesteronul pregateste uterul pentru sarcina si mentine acest proces. O versiune sintetica, pregestin, este folosita in cazul medicatiei pentru controlul nasterii, precum si in cel al altor medicamente.

Semnificatia identificarii fara echivoc a preogesteronului in acest caz este uluitoare. In timp ce rolul biologic al substantei a fost studiat intens la mamifere, motivul prezentei lui la plante este greu de inteles, sunt de parere mai multi cercetatori.

Ei speculeaza ca hormonul, ca si altii hormoni steroizi, ar putea fi un stravechi bioregulator, evoluat cu miliarde de ani in urma, inaintea aparitiei plantelor si a animalelor moderne. Noua descoperire ar putea schimba optica stiintifica asupra evolutiei si a functiei progesteronului in cazul fiintelor vii.

Cercetatorii au mai identificat si in trecut substante asemanatoare progesteronului la plante si au speculat ca hormonul insusi ar putea exista in ele. Insa nimeni nu a mai identificat pana acum, propriu-zis, substanta in regnul vegetal.

Sursa: Livescience

CITESTE SI: