Prima pagină D:News

Expeditia Laos 2010: scufundari, escalade si intalniri cu serpi veninosi

Redactia Descopera.ro | 02.08.2010 | ● Vizualizări: 129
Expeditia Laos 2010: scufundari, escalade si intalniri cu serpi veninosi     speologie, Laos, pestera, expeditie + zoom
Galerie foto (5)

Instalati in satul Nam Him Boun, membrii romani si francezi ai echipei de speologi au intreprins explorarea mai multor pesteri din regiune, topografiind galerii lungi de mai multi kilometri, explorand lacuri si sifoane cu ajutorul echipamentului de scufundare si escaladand puturile de acces.

Cateva zile au fost dedicate explorarii pesterii Nam Non (Tam Nan Non, in limbajul local), o pestera imensa, cu galerii lungi si lacuri subterane. Pe una dintre aceste galerii, exploratorii au parcurs 3 km, fara a gasi o iesire, fiind nevoiti sa se intoarca.

Speologii au cercetat, de asemenea, resurgentele (locurile de iesire la suprafata a unor cursuri de apa, dupa un parcurs subteran) Pue Pu si Pou Mong, cu acces dificil, unde scafandrii au intampinat probleme din cauza adancimii mari a unora dintre sifoane.

Un numar de obiective - grote situate pe malurile raului Nam Hin Boun - identificate inca din anul 2004, cu prilejul unei expeditii franceze anterioare, au fost cercetate cu acesta ocazie.

Grota Tam Pha Lom a fost topografiata pe o lungime de 2 km, iar Tam Momie a dezvaluit o retea de galerii, topografiate pe o lungime totala de 800 m.

Acesta etapa s-a dovedit una dintre cele mai obositoare de pana acum, speologii fiind nevoiti sa intreprinda actiuni epuizante de scufundare si catarare; nu au lipsit nici incidentele cu consecinte neplacute: unul dintre exploratorii francezi si-a fracturat mana, cazand de la inaltime, in timpul unei escalade, ca urmare a spaimei pricinuite de intalnirea cu un sarpe lung de 2,5 metri.

Ramaneti alaturi de Descopera.ro pentru a urmari periplul speologic al expeditiei Laos 2010.

CITESTE SI:

Tag-uri: speologie | Laos | pestera | expeditie