Prima pagină D:News

Albinele se dau in vant dupa nicotina si cafea

Redactia Descopera.ro | 02.12.2010 | ● Vizualizări: 299
Albinele se dau in vant dupa nicotina si cafea     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Multi oameni au nevoie de o cafea buna si de o tigara pentru a simti ca intr-adevar si-au inceput ziua in forta. Spre surprinderea unui grup de cercetatori israelieni care studiau obiceiurile albinelor, simpaticele insecte dau dovada de aceleasi preferinte cand isi intind aripile pentru o noua zi.

Conform observatiilor efectuate in natura, insectele producatoare de miere prefera nectarul care contine o mica doza de nicotina si cofeina in detrimentul altor tipuri de nectar. Nectarul florilor este alcatuit, in primul rand, din zaharuri care produc energia necezara insectelor polenizatoare. Dar nectarul anumitor plante contine substante toxice, precum cofeina si nicotina. Nicotina se intalneste, in mod natural, in nectarul florilor diferitelor specii de arbori tutun, iar cofeina este preponderenta in nectarul florilor de citrice, indeosebi in nectarul florii de grape-fruit.

Testele efectuate de cercetatorii Universitatii din Haifa, Israel, au evidentiat inca o data ca albinele din zona mediteraneana a Israelului si Palestinei sunt aproape dependente de nectarul cu concentratii maxime de nicotina si cofeina. Entomologii israelieni sunt totusi de parere ca este dificil de determinat daca substantele datatoare de dependenta din nectar au aparut in urma unui proces evolutiv destinat eficientizarii actului polenizarii. Cercetarile de teren continua pantru a se stabili cu adevarat daca albinele au devenit dependente de nicotina si cafeina, sau daca pur si simplu nectarul cu toxine contine mai multe zaharuri decat alte tipuri de nectar din flora locala.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI :