Prima pagină D:News

Tigara dauneaza si stinsa

Redactia Descopera.ro | 02.15.2010 | ● Vizualizări: 396
Tigara dauneaza si stinsa      fumat, tigara, nicotina, cancer + zoom
Galerie foto (1)

Reziduurile de nicotina de pe haine, pereti si mobilier reactioneaza la contactul cu substantele poluante din atmosfera producand altele cu potential cancerigen.

Alarma a fost data de cercetatorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory din Statele Unite, condusi de Hugo Destaillats.

"Fumul de tigara elibereaza nicotina sub forma de vapori, care sunt rapid absorbiti de suprafetele dintr-o incapere, precum peretii, podeaua, covoarele sau piesele de mobilier, si pot ramane acolo vreme de saptamani, chiar luni", a explicat Destaillats.

Pentru a intelege daca aceste reziduuri reprezinta sau nu un pericol pentru sanatate, oamenii de stiinta au recreat in laborator conditiile unei camere si a interiorului unei masini in care proprietarul fumeaza in mod obisnuit. In urma analizelor, s-a constatat ca nicotina imprimata in pereti sau tapiseria masinii reactioneaza cu acidul azotos prezent in atmosfera forman nitrozaminele, agenti puternic cancerigeni.

La finalul experimentelor, prezenta acestor substante pe suprafetele expuse la fumul de tigara era de 10 ori mai ridicata decat inaintea inceperii testului.
Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: fumat | tigara | nicotina | cancer