Prima pagină D:News

La ce foloseste o nunta?

Redactia Descopera.ro | 02.16.2010 | ● Vizualizări: 101
La ce foloseste o nunta?     sociologie, nunta, casatorie, familie, petrecere, copil, oxitocina, hormon + zoom
Galerie foto (1)

Ceremoniile nuntii, cu toate traditiile numeroase pe care le implica, au evoluat pentru a permite celor doua familii sa stabileasca legaturi emotionale care sa le ajute in procesul cresterii copiilor, crede un cercetator britanic.

Pentru a-si testa teoria, profesorul Paul Zak a analizat probe de sange luate de la miri, precum si de la rudele si prietenii invitati la nunta; probele au fost prelevate inainte si dupa petrecerea ceremonie.

Masurand nivelurile mai multor hormoni, Paul Zak a gasit, in special, variatii semnificative ale oxitocinei, un hormon care predispune la incredere, afectiune, generozitate si simpatie.

Nivelul acestui hormon a fost mult mai mare dupa nunta, cele mai semnificative cresteri inregistrandu-se la cei doi miri, la rudele si prietenii foarte apropiati.

Profesorul Zak considera ca a aduna la un loc membrii celor doua familii, in cadrul unei petreceri de nunta, este un mijloc - "invatat" in cursul evolutiei speciei umane - de a asigura o legatura stransa intre cele doua familii, furnizand astfel celor doi soti un ajutor important in cresterea urmasilor.

O nunta mare ar fi, asadar, o adaptare evolutiva, ceea ce ar explica de ce oamenii prefera sa organizeze astfel de evenimente ample cu prilejul casatoriei.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: