Prima pagină D:News

Celebra fotografa Eve Arnold primeste Lifetime Achievement

Redactia Descopera.ro | 02.17.2010 | ● Vizualizări: 263
Celebra fotografa Eve Arnold primeste Lifetime Achievement      Eve Arnolds , fotografie, fotografii spectaculoase, Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie, Sony World Photography Awards + zoom
Galerie foto (10)

Eve Arnold va primi distincţia Lifetime Achievement anul acesta în cadrul ceremoniei Premiilor Mondiale Sony pentru Fotografie, la Cannes, pe 22 aprilie, la o zi după ce de-a 98-a aniversare sa.

Scott Gray, Managing Director World Photography Organisation comentează: "Este greu să ne imaginăm ce nu a reuşit Ever Arnold să surprindă pe film, de-a lungul unei vieţi şi cariere atât de incredibile; ce a reuşit, însă, reprezintă unele dintre cele mai grăitoare imagini contemporane. Suntem mândri şi onoraţi să îi celebrăm viaţa şi operele anul acesta, la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie."

Zelda Cheatle, administrator de expoziţii şi prietenă apropiată a lui Eve Arnold, a adăugat: "Eve este deosebit de încâtată să fie onorată cu acest premiu. Pentru cineva care şi-a început cariera într-o lume dificilă, ea nu şi-a pierdut niciodată simţul feminităţii; s-a folosit întotdeauna de inteligenţa sa şi puterea de observaţie pentru a răzbate. Sunt în continuare plină de admiraţie pentru cineva care ne demonstrează în permanenţă ambiţie, perseverenţă şi curaj."

Eve Arnold şi-a început cariera ca fotograf, la începutul anilor 1950. Lucrând pentru un studio de producţie de film în New York şi apoi studiind sub tutela lui Alexei Brodovitch, art director al Harper's Bazaar, Eve s-a prezentat la agenţia Magnum cu o serie de lucrări realizate în Long Island, despre muncitorii imigranţi. Ea a fost una dintre primele femei acceptate de agenţie, iniţial pe post de collaborator, apoi, din 1954, ca membru cu reponsabilităţi depline, lucrând îndeaproape cu fondatorii Henri Cartier-Bresson şi Robert Capa. Fascinată de subiectele sociale încă de la debut, una dintre cele mai timpurii fotografii publicate ale lui Eve înfăţişează modele de culoare la un spectacol de modă în Harlem. Eve s-a implicat în lupta pentru drepturile omului, Malcolm X alegând-o personal să îl acompanieze în turneele sale. De la începuturile carierei sale, Arnold a fotografiat o serie de vedete, printre care Marilyn Monroe, Joan Crawford, Marlene Deitrich şi Isabella Rossellini, ce i-au devenit ulterior şi prietene apropiate. A călătorit în întreaga lume, pentru multă vreme, fotografiind subiecte interesante în China, Rusia, Africa de Sud şi Afghanistan. S-a mutat în Londra în 1960 cu fiul său şi a devenit un colaborator permanent pentru Sunday Times. Eve Arnold, care locuieşte încă în Londra, a continuat să fotografieze şi în anii '90, să scrie cărţi - "In Retrospect" şi "Film Journal", să îşi editeze operele şi să îşi pregătească arhivele. Ea a numit, datat şi semnat fiecare dintre operele sale (numărând mii de fotografii) şi continuă să fie un membru active, cu drept de vot al agenţiei Magnum.

O retrospectivă a operei lui Eve Arnold, din colecţia Tosca Photography Fund, administrată de Zelda Cheatle, va fi expusă la Cannes (22-27 aprilie), ca parte a festivalulului Premiilor Mondiale de Fotografie, ce va include ateliere de creaţie, recenzii de portofolii , programe pentru studenţi şi discursuri ale membrilor Academiei Mondiale pentru Fotografie şi figure respectate ale comunităţii internaţionale fotografice.

Premiul, care anul trecut a fost înmânat fotografului francez Marc Riboud, a fost creat pentru a onora un fotograf pentru opera sa din întreaga viaţă, recunoscută şi apreciată la nivel internaţional.

Afla aici detalii suplimentare despre Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie din acest an si vezi cele mai spectaculoase fotografii la editia de anul trecut.