Prima pagină D:News

Razboiul Stelelor in Statele Unite

Redactia Descopera.ro | 02.22.2010 | ● Vizualizări: 199
Razboiul Stelelor in Statele Unite     razboiul stelelor, sua, us army, teste ale armatei, ronald reagan, laser + zoom
Galerie foto (1)

Un Jumbo 747 al US Air Force a tras o raza laser impotriva unei rachete balistice lansate de la o baza din California, distrugand-o.

Testul, dupa decolarea jet-ului Boeing de la baza Edwards din desertul Mojave, a fost efectuat in primele ore ale noptii de joi, saptamana trecuta, fara insa ca despre el sa "transpire" multe informatii. La acest proiect a lucrat din 1996 incoace Strategic Defence Initiative, infiintata de Ronald Reagan in deceniul trecut, dar nu a fost usor sa se ajunga la zborul mult asteptat intrucat dezvoltarea Laser Coil (Chemical Oxygen Iodine Laser), cu o putere ridicata s-a dovedit a fi un lucru foarte dificil.

Instalarea si functionarea ansamblului la bordul unui avion care, in timp ce se deplaseaza trebuie sa-si concentreze stabil fascicolul de lumina cu diametrul unei mingi de fotbal asupra unei tinte care se misca la mare viteza, a necesitat senzori si sisteme de elaborare cu adevarat stelare. De aici si satisfactia Air Force care si-a luat astfel un soi de revansa in fata lui Robert Gates, secretarul Apararii, cel care a stopat programul initial, redimensionandu-l ca proiect de cercetare.

Planul "Airborne Laser Testbed" destinat sa demonstreze posibilitatea de a anihila rachete cu raza scurta cu o raza de energie mare, a acumulat ani de intarziere generand o crestere a costurilor de miliarde de dolari.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: