Prima pagină D:News

A fost fotografiat sistemul de aparare al ADN-ului

Redactia Descopera.ro | 02.24.2010 | ● Vizualizări: 546
A fost fotografiat sistemul de aparare al ADN-ului     ADN, tumore, imbatranire + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Bologna, Italia, deschide noi perspective in cercetarea medicala contra tumorelor si imbatranirii.

Cercetatorii italieni au inregistrat un succes in demersul lor inedit de a fotografia, cu ajutorul unor microscoape puternice, "dansul de razboi" al moleculelor de guanina, un soi de legionari romani dupa modul in care se reaseaza in "dispozitiv" pentru a se "apara": ele trec de la o aranjare in sir indian la o alta compacta, defensiva, in grupuri de cate patru. "Acesta este mecanismul molecular caruia i se datoreaza protectia informatiilor genetice adapostite in cromozomi", a comentat Gian Piero Spada, cercetator la Universitatea Bologna.

Potrivit omului de stiinta, guanina reprezinta componenta principala a telomerilor: extremitatile filamentelor de ADN care incretindu-se, il protejeaza de agresiunile externe. Si tocmai capacitatea guaninei de a se organiza ca o "masinarie de razboi" permite aceasta ondulare.

Telomerii sunt considerati atat de importanti incat ultimul premiu Nobel pentru Medicina le-a fost acordat tocmai cercetatorilor americani care le-au descoperit functia. Cat despre guanina, aceasta pare a juca un rol central atat in procesul de imbatranire celulara, cat si in "nemurirea" celulelor tumorale. De fiecare data cand o celula se reproduce, telomerii ADN-ului sau in mod normal se incretesc, iar cand devin prea scurti, celula moare.
In anumite tumore insa, celulele reusesc sa-si mentina lungimea propriilor telomeri, continuand astfel sa se reproduca fara a imbatrani.

In studiul lor, chimistii italieni nu s-au limitat la vizualizarea acestui proces: ei au aratat si ca acesta poate avea loc nu numai intr-o solutie lichida, ci si pe o suprafata solida si ca, in plus, este controlabil in mod reversibil de om, prin intermediul unui simplu stimul chimic.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Tag-uri: ADN | tumore | imbatranire