Prima pagină D:News

La CERN a fost repornit super-acceleratorul LHC

Redactia Descopera.ro | 03.01.2010 | ● Vizualizări: 142
La CERN a fost repornit super-acceleratorul LHC     LHC, univers, accelerator de particule, materie + zoom
Galerie foto (1)

Large Hadron Collider (LHC), cel mai mare accelerator de particule din lume de la CERN (Consiliul European pentru Cercetari Nucleare) din Geneva, a fost repus in functiune dupa finalizarea lucrarilor de intretinere, incepute in decembrie, anul trecut.

LHC-ul, care a fost inaugurat pe 10 septembrie 2008 la CERN, a mai avut o perioada de inactivitate de 14 luni, din cauza unei defectiuni la sistemul de racire. Pe 20 noiembrie 2009, acceleratorul si-a reluat activitatea, iar pe 23 noiembrie, fasciculele au circulat in ambele directii, obtinandu-se primele coliziuni. Apoi activitatea acceleratorului a fost din nou oprita, in luna decembrie a anului trecut, pentru a fi acum reluata in cautarea celei de-a cincea dimensiuni.

Large Hadron Collider va incerca sa intoarca timpul inapoi pana la Big Bang, gigantica explozie care a generat Universul in urma cu peste 14 mld de ani in urma. O calatorie in sens invers in istoria vietii, in cautarea "particulei lui Dumnezeu", bosonul lui Higgs, care ar putea explica ce anume da masa materiei.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI: