Prima pagină D:News

Seismul din Chile a deplasat axa terestra si a scurtat durata zilei

Redactia Descopera.ro | 03.03.2010 | ● Vizualizări: 393
Seismul din Chile a deplasat axa terestra si a scurtat durata zilei      cutremur, axa terestra, terra, placa oceanica, viteza de rotatie + zoom
Galerie foto (1)

Cum se intampla in urma tuturor marilor cutremure, si seismul de 8,8 gradie pe scara Richter, care a avut loc sambata trecuta in Chile, a deplasat axa terestra si a modificat durata zilei. Terra se invarte mult mai rapid, iar zilele s-au micsorat cu 1,26 microsecunde (milionimi de secunda).

Diferenta a fost calculata, prin intermediul unui model matematic complex, de Richard Gross de la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, Statele Unite.
Potrivit lui Gross, placa oceanica Nazca, in subductie sub cea sudamericana si care a generat cutremurul din Chile, a deplasat mase catre interiorul Terrei. Cum se intampla la patinatorii pe gheata care in timpul unui "surub"isi duc mainile la piept si cresc viteza de rotatie, asa se intampla si cu planeta noastra: mase mai apropiate de centrul Pamantului determina o mai mare viteza de rotatie si o micsorare a duratei zilei.

Mai precis, au calculat Gross si colegii lui de la JPL, ziua s-a redus cu 1,26 microsecunde, adica 1,26 milionimi de secunda. O diferenta mica, dar permanenta.
De asemenea, cutremurul a avut consecinte si asupra axei de rotatie care, considera Gross, a suferit o deplasare de 2,7 millisecunde, egala cu 8 cm.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: