Prima pagină D:News

Inchisoare pentru uciderea barbara a unui irbis

Redactia Descopera.ro | 03.15.2010 | ● Vizualizări: 276
Inchisoare pentru uciderea barbara a unui irbis     leopard, felina, irbis, protectia animalelor, china + zoom
Galerie foto (1)

Doi ciobani chinezi au fost condamnati la 8, respectiv 10 ani de inchisoare, dupa ce au ucis cu pietre un leopard al zapezii, in provincia Xinjiang din nord-estul tarii.

Agentia de stiri Xinhua relateaza ca autoritatile locale i-au arestat pe cei doi ciobani, la scurt timp dupa savarsirea faptei. Motivatia celor doi a fost aceea ca leopardul le ucisese cateva oi si capre. In consecinta, ciobanii l-au prins intr-o capcana, dupa care l-au omorat cu bolovani si au incercat sa-i vanda blana, carnea, oasele si organele pe tarabele pietii din apropiere.

Biroul de Protectie a Naturii de pe langa Prefectura Autonoma Chanji Hiu a confirmat ca felina ucisa era intr-adevar un leopard al zapezii sau irbis, specie aflata in pericol de disparitie totala, specialistii estimand ca, in prezent, mai traiesc maximum 4.000 de exemplare.

Conform agentiei Xinhua, alte 5 persoane suspectate ca au ucis un irbis au fost arestate in luna ianuarie a anului curent de catre agentii Biroul Securitatii Publice din Luntai, provincia Xinjiang. Un esalon de 4 persoane a mai fost condamant anterior la cate 12 ani inchisoare, la data de 19 noiembrie 2008, sub acuzatia ca au ucis si vandut 4 leoparzi ai zapezii.

Irbisul sau leopardul zapezii traieste la altitudinea de 3.000-5.500 metri pe Platoul Tibet, Muntii Himalaya, Altai, Tian Shan, Kara Korum, Kunlun,Hingan,Tannu-Ola, Sayan, Altyn Tag si Pamir. Are obiceiuri preponderent nocturne si vaneaza capre salbatice, marmote si pasari.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: