Prima pagină D:News

Un vulcan a erupt in Islanda dupa 187 de ani

Redactia Descopera.ro | 03.22.2010 | ● Vizualizări: 229
Un vulcan a erupt in Islanda dupa 187 de ani     eruptie, vulcan, ghetar + zoom
Galerie foto (1)

Gheata si foc: alarma, teroare, dar nicio stricaciune. Eruptia unui vulcan in apropiere de ghetarul Eyjafallajokull din sudul Islandei a reprezentat mai ales un spectacol extraordinar al naturii si un eveniment istoric: acest crater nu a mai erupt de aproape 200 de ani.

Vulcanul a intrat in eruptie la miezul noptii, sambata spre duminica, si imediat guvernul islandez a declarat stare de urgenta: circa 600 de persoane au fost evacuate, multe strazi au fost inchise si zboruri anulate; imaginile din zona au facut inconjurul lumii: din gura vulcanului lava incandescenta curgea brazdand gheata pe distanta de peste un kilometru.

Gradul de alerta in zona ramane unul ridicat. Potrivit expertilor, nu este exclus ca activitatea vulcanica sa "persevereze", avand in vedere faptul ca in trecut eruptiile din apropierea ghetarului Eyjafjallajokull au precedat cu putin o "trezire" a vulcanului "vecin", Katla. "Stim ca o eruptie la Eyjafjallajokull poate declansa activitatea vulcanului Katla", a declarat pentru televiziunea islandeza geofizicianul Pall Einarsson.

Ultima eruptie a vulcanului Katla dateaza din 1981, in timp ce, vulcanul Eyjafjallajokull era considerat "adormit" din 1821.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: eruptie | vulcan | ghetar