Prima pagină D:News

S-a confirmat: “dependenta” de junk-food exista

Redactia Descopera.ro | 03.29.2010 | ● Vizualizări: 72
S-a confirmat: “dependenta” de junk-food exista     dependenta, alimente, dieta, creier + zoom
Galerie foto (1)

Pentru cercetatorii americani care au descris acest fenomen pentru prima oara, intr-un articol aparut in revista “Nature Neuroscience”, dependenta provocata de alimentele bogate in grasimi si zaharuri este similara celei activate de de tutun sau de droguri.

Autorii studiului, Paul Johnson si Paul Kenny, de la Institutul Scripps din Jupiter (Florida), au observat ca, la soareci, un consum excesiv de mancaruri hiper-calorice poate declansa in creier o slabire a activarii circuitelor cerebrale ale recompensei. Ei au demonstrat acest lucru transformand soarecii de laborator in consumatori compulsivi de alimente din categoria "junk-food". In dieta normala a soarecilor au fost incluse "aperitive" apetisante pe baza de bacon, carnati, dulciuri si ciocolata. In prima faza, animalele au fost mai mult decat incantate de "adaugirile" din dieta, incepand sa manance tot mai mult si castigand in greutate. In scurt timp, oamenii de stiinta au remarcat si o scadere drastica a sensibilitatii animalelor la recompensa, similara celei declansate in cazul consumului de droguri.

Si la fel cum se intampla in cazul dependentei de droguri, intoarcerea la normalitate nu a fost nici simpla, nici rapida: de-abia dupa doua saptamani de la revenirea la dieta obisnuita, in creierul soarecilor mecanismul recompensei a reinceput sa se activeze corect. Apoi, cercetatorii au vrut sa inteleaga ce se intampla cand, la soareci ca de altfel si la oameni, dependenta impiedica intreruperea unui obicei in mod clar periculos pentru sanatate. Ei au asociat consumul de alimente hipercalorice aparitiei unui semnal luminos si a unei dureri in gamba: imediat ce se aprindea lumina, soarecii normali renuntau de buna-voie la mancare pentru a nu simti durerea, in timp ce soarecii obezi si dependenti continuau sa manance.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Descopera lumea in care traiesti: