Prima pagină D:News

Smartphone cu detector de gaze toxice

Redactia Descopera.ro | 04.13.2010 | ● Vizualizări: 283
Smartphone cu detector de gaze toxice     tehnologie, telefon, smartphone, gaz, toxic, senzor, semnal, clor, monoxid de carbon, sarin, incendiu, fum + zoom
Galerie foto (1)

Curand, posesorii unui smartphone ar putea avea la dispozitie un sofisticat “nas electronic”, care detecteaza prezenta gazelor nocive si emite un semnal de avertizare.

Dezvoltat de Directia pentru Stiinta si Tehnologie a Departmentului pentru Securitate Interna al SUA, dispozitivul - numit Cell-All - dispune de un senzor capabil sa identifice numeroase gaze periculoase, de la clor si monoxid de carbon, pana la gazul sarin (un compus extrem de toxic, folosit intr-un atentat petrecut in metroul din Tokio, in 1995).

De asemenea, senzorul poate detecta prezenta fumului, smartphone-ul functionand, astfel, si ca un avertizor de incendiu.

Dispozitivul emite un semnal de alarma, ce poate fi transmis atat posesorului, cat si unei centrale care deserveste mai multi utilizatori, semnalul putand alerta astfel si organele de interventie.

Departamentul pentru Securitate Interna al SUA colaboreaza cu NASA si cu doua companii particulare, Qualcomm si Rhevision Technology, pentru dezvoltarea prototipului. Vor mai trece insa cativa ani pana cand dispozitivul va fi disponibil pe piata.

Sursa: CBC

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti: