Prima pagină D:News

Bolivia serbeaza Ziua Craniilor (FOTO)

Redactia Descopera.ro | 04.15.2010 | ● Vizualizări: 160
Bolivia serbeaza Ziua Craniilor (FOTO)     Ziua Craniilor, sarbatoare boliviana bizara, ciudat, inedit, galerie foto, schelet, moarte + zoom
Galerie foto (9)

Dia de los Natitas, sau Ziua Craniilor, este un stravechi ritual bolivian, in cadrul caruia diverse si numeroase crania umane sunt decorate cu flori, cu tigari, cu frunze de coca si cu alte asemenea obiecte.

Cu ocazia fiecarei zile de 9 noiembri, cimitirul central din La Paz, Bolivia, se transforma in scena unei bizarre traditii precolumbiene, cunoscuta, in limbaj local, sub denumirea Dia de los Natitas. Femei purtand cranii in cutii din lemn ornate, in acvarii si chiar in pungi de plastic se aduna in afara cimitirului pentru a-si etala… "capetele". Acestea sunt in general ticsite cu petale de flori si acoperite cu diverse palarii, caciuli sau coronate multicolore. Unii bolivieni cred ca oricepersoana are sapte suflete, iar unul dintre acestea ramane in scheletul celui decedat, dupa inhumarea cadavrului.

Odata ce restul sufletelor s-au ridicat la ceruri, ramasitele sunt dezgropate, iar craniul luat acasa de familie si ingrijit. Daca acest ritual nu este respectat, craniile pot aduce ghinion unei case, pot distruge culturile si chiar dezbina familii. Dar daca sunt ingrijite corescupunzator, li se pot chiar cere favoruri acestor crania. O parte importanta a acestei atentii speciale indreptate catre fragmentele de schelete umane o reprezinta chiar aceasta sarbatoare, Ziua Craniilor, momentul din an cand li se ofera tigari, frunze de coca si alcool si sunt cantate de muzicieni stradali.

Sursa: Odditycentral

Sursa foto: Flickr

CITESTE SI:

DESCOPERA lumea in care traiesti: