Prima pagină D:News

INCREDIBIL! Robotul care incearca sa vorbeasca

Redactia Descopera.ro | 04.22.2010 | ● Vizualizări: 1264
INCREDIBIL! Robotul care incearca sa vorbeasca     robot, robotul care vorbeste, robot vorbitor, robotica, cibernetica, prototip, japonia, inventie, inventatori, stiinta, tehnologie + zoom
Galerie foto (1)

Pana in prezent, inventatorii japonezi au creat numeroase prototipuri cibernetice: roboti-animale, roboti-actori, roboti-dadaca sau roboti de companie. Gradul de inteligenta artificiala al acestor androizi creste de la an la an, insa pentru a ajunge la nivelul de umanoizi, robotii trebuie sa stapaneasca atributele definitorii ale oamenilor. Iar unul dintre acestea, poate cel mai important, este vorbirea.

Un nou si inovator prototip de robot, aflat deocamdata intr-un stadiu rudimentar de dezvoltare, este capabil sa scoata sunete, nu asa cum o fac ceilalti roboti inteligenti, precum Asimo, pe cale mecanica, prin intermediul unui program care transforma textul in sunet, ci natural, exact asa cum o face un om, producand fiecare cuvant.

Prototipul robotului care incearca sa vorbeasca a fost dezvoltat de oamenii de stiinta de la Universitatea Kagawa din Japonia si a inceput in 2008 ca un proiect medical prin care se incerca inventarea unui dispozitiv ajutator pentru copii care s-au nascut cu deficiente de auz. Robotul a fost destinat, initial, scopului de a-i invata pe copii cu probeme de auz aspectele esentiale ale mecanicii vorbirii, de exemplu, cum trebuie sa-si miste gatul si limba in momentul in care pronunta o vocala.

Robotul este alcatuit dintr-un compresor, un set de corzi vocale protetice, un tub de rezonanta, o cavitate nazala si un microfon atasat unui analizator de sunete care-i permite robotului sa-si adapteze vorbirea folosind algoritmi specifici de invatare umana.

Desi acest aspect nu este prezentat in videoclipul care a ajuns pe internet in urma cu 3 zile, oamenii de stiinta japonezi de la Universitatea Kagawa spun ca robotul poate vorbi fluent, chiar poate canta si, dupa ce asculta atent vocile, le poate imita la perfectie, asa cum o facea cyborg-ul Terminator in celebrele filme cu acelasi nume.

CITESTE SI: