Prima pagină D:News

Cercetatorii japonezi construiesc masinarii controlate mental

Redactia Descopera.ro | 04.27.2010 | ● Vizualizări: 211
Cercetatorii japonezi construiesc masinarii controlate mental     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Japonia dezvolta o noua generatie de dispozitive electronice de larg consum, capabile sa citeasca gandurile unui utilizator si sa raspunda automat dorintelor sale.

Un consortiu nipon alcatuit din companii, institute de cercetare si guvernul Japoniei lucreaza la fabricarea unor astfel de dispozitive ce ar putea fi lansate pe piata in mai putin de zece ani, potrivit lui Tomoo Yamauchi, director al Diviziei de Cercetare si Dezvoltare din Cadrul Mnisterului de Comunicatii si Afaceri Interne al Japoniei.

Masinariile vor folosi versiuni avansate ale unor interfete tehnologice cerebrale deja existente. De exemplu, ii vor permite unei persoane sa schimbe canalul televizorului numai gandindu-se la acest lucru sau vor inlesni expedierea unui mesaj prin redactarea lui mentala. Dispunem deja de tehnologia care ii permite unui operator sa determine un robot spre executarea unei actiuni simple sau de tehnologia prin care o persoana se gandeste la un numar, iar acesta este inregistrat de o masina.

Provocarea consta acum in simplificarea sistemelor existente si in reducerea dimensiunii echipamentelor inainte de a le face disponibile comercial. Gestionarea interfetelor de masinarii cerebrale dateaza din anii '70, dar a luat amploare mai ales in ultimii ani. Tehnologia se foloseste de senzorii unei casti pentru a monitoriza undele cerebrale ale unei persoane, precum si fluxul de sange din creier, stimulat de gandurile sale. Perfectionand aceasta tehnologie, sistemele ar putea simti atunci cand unui om ii este, spre exemplu, prea cald sau prea frig, si ar putea ajusta clima unei incaperi in functie de acest lucru.

Este, de asemenea, posibil, ca sistemul de navigatie al unei masini sa fie in viitor capabil sa recunoasca semnalele psihice aferente starii de foame si sete a soferului si sa "puna la cale" un traseu catre cel mai apropiat restaurant. "In primele stadii ale tehnologiei, credem ca vom fi capabili sa ii ajutam pe batrani sau pe cei cu dizabilitati, sa mearga sau sa isi foloseasca mainile. Dar pentru a face un astfel de sistem acceptabil din punct de vedere comercial, trebuie sa il simplificam simtitor si sa incercam sa gasim o modalitate care sa nu implice purtarea unei caschete", a declarat Yamauchi.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI:

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI: