Prima pagină D:News

Ce facem cu “lacatele iubirii”?

Redactia Descopera.ro | 05.06.2010 | ● Vizualizări: 612
Ce facem cu “lacatele iubirii”?     cultura, civilizatie, arhitectura, dragoste, pod, lacat, iubire, cheie, primarie, Paris + zoom
Galerie foto (2)

Primaria Parisului se confrunta cu un fenomen cultural tot mai raspandit, dar care ameninta arhitectura istorica a orasului: romanticele poduri vechi peste Sena se umplu de lacate inscriptionate cu numele unor indragostiti.

In ultimii ani, obiceiul de a agata te miri unde aceste "lacate ale iubirii" s-a raspandit in tari de pe mai toate continentele. In Italia, Ungaria, Rusia, China si tari ale Americii de Sud, instalatii special amenajate sau diverse monumente slujesc drept suport lacatelor pe care cuplurile de amorezi sau tineri casatoriti le agata - aruncand apoi cheia - drept marturie a iubirii lor statornice.

Doua dintre elegantele poduri pariziene, dar mai ales frumosul Pont des Arts, au devenit, recent, victimele acestei tendinte: peste 1000 de lacate, de la cele mai mici si ieftine, ca pentru valize, la unele mai rafinat lucrate, din alama, stau agatate de plasele metalice care marginesc podul.

Primaria Parisului e impartita intre necesitatea de a scapa de aceste flecustete kitsch care ameninta arhitectura veche a metropolei si dorinta de a pastra traditia si renumele de "oras al indragostitilor" de care se bucura capitala franceza.

Ca atare, primaria a hotarat sa dea jos lacatele - dar nu inca; ele nu vor fi indepartate pana cand nu va fi gasita o solutie alternativa: instalatii speciale de care sa poata fi agatate obiectele cu pricina, in genul "copacilor" artificiali din metal care au fost ridicati, in acest scop, in vecinatatea podului Lujkov din Moscova (foto 2).

Sursa: The Independent

CITESTE SI: