Prima pagină D:News

Lenesii se hranesc in WC-uri

Redactia Descopera.ro | 05.06.2010 | ● Vizualizări: 112
Lenesii se hranesc in WC-uri     lenes, toaleta, wc, peru, amazonia, fecale, excremente, coprofagie, nutritie, comportament + zoom
Galerie foto (1)

Recent, doi lenesi au fost documentati in timp ce coborau din copaci pentru a se hrani in... toaletele construite de om. Bizarul fenomen care a mai fost observat de 25 de ori in padurea amazoniana din Peru, i-a uluit total pe biologii care l-au investigat.

Lenesii au coborat linistiti in latrine, inotand literalmente printre excremente si hranindu-se cu ele. Straniul obicei este cu atat mai neobisnuit cu cat lenesii sunt prin excelenta vegetarieni care se hranesc in mod obisnuit cu frunze si fructe. Cercetatorii au avansat ideea conform careia lenesii cauta anumite beneficii nutritive din fecalele umane.
Comportamentul coprofag al lenesilor a fost observat de cativa ani de zile de catre biologii care activeaza in cadrul Estacion Biologica Quebrada Blanco, o statie de cercetare din nord-estul statului Peru.

Profesorul Eckhard Heymann, din cadrul German Primate Center, este de parere ca lenesii cu doua degete (Choloepus didactylus) sunt atrasi de fecalele umane deoarece aceste reziduuri digestive pot oferi o sursa directa de nutrienti. Excrementele contin, printre altele, cantitati variabile de fibre, livrand energie sub forma de proteine, zaharuri si acizi grasi. Este posibil ca lenesii sa caute in WC-uri noi surse de sodiu sau alte minerale pe care dieta lor vegetariana nu le poate oferi.

Cercetatorii raman totusi ingrijorati, deoarece, pe aceasta cale, lenesii se pot infesta cu boli specifice oamenilor sau cu paraziti.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI :