Prima pagină D:News

Elixirul tineretii? Va fi pe piata pana in 2012

Redactia Descopera.ro | 05.14.2010 | ● Vizualizări: 241
Elixirul tineretii? Va fi pe piata pana in 2012     tinerete, longevitate, imbatranire, gene, metabolism, hormoni + zoom
Galerie foto (1)

Cu ocazia intalnirii anuale a Societatii Regale din Marea Britanie a fost prezentat un proiect care vizeaza obtinerea longevitatii actionand asupra genelor.

Este Sfantul Graal al medicilor, al companiilor farmaceutice si celor cosmetice, o mina de aur alimentata de mirajul tineretii fara batranete; si totusi, realizarea unui medicament anti-imbatranire ar putea sa fie foarte aproape. Cu ocazia conferintei anuale organizate de Royal Society, intitulata sugestiv "Turning Back the Clock ("dand ceasul inapoi", cercetatorii au lasat orice precautie la o parte si au anuntat o data precisa: 2012.
Asadar, in cel mult doi ani, femeile (dar si barbatii) din lumea intreaga vor putea sa combata semnele trecerii timpului in mod eficient prin simpla inghitire a unei pastile pe zi.

Dupa cum au explicat oamenii de stiinta, pentru a-ti pastra tineretea nu e nevoie sa renunti la fumat, sa ai grija ce mananci, sa mergi la sala si sa cheltui o avere pe crème: totul depinde de gene. Plecand tocmai de la aceasta constatare, dupa de ani de studii incrucisate, confirmate si para-confirmate, ei sunt acum in masura sa afirme ca "mozaicul este complet", si ca laboratoarele din toata lumea detin datele stiintifice necesare pentru a combate imbatranirea de la radacina. Adica intervenind la nivel genetic.

Ultimele studii in materie, a explicat Nir Barzilai de la Albert Einstein College din New York, s-ar putea concretiza in medicamente care vor fi testate in doi ani.Au fost deja identificate cel putin zece mutatii in masura sa creasca cu 50% durata de viata la soareci, si unele dintre variantele umane ale acestor gene par a avea o legatura cu longevitatea. In mod deosebit a fost luat in considerare rolul unei familii de proteine, "sirtuinele", si legatura lor cu boli asociate imbatranirii, precum cancerul si diabetul de tip 2.

Alte variante genetice privesc hormonul de crestere si cel al insulinei: ambele accelereaza metabolismul, iar un metabolism cu un nivel mai ridicat echivaleaza in mod normal cu un ciclu de viata mai scurt. O metoda posibila, studiata in clipa de fata de cerectatorii americani, ar putea fi si aceea de blocare a receptorilor celor doi hormoni, incetinind metabolismul.

O alta enzima in masura sa influenteze longevitatea este asa-numita "Cetp", legata de nivelurile de colesterol "bun", cel care protejeaza inima, si tocmai in aceasta directie isi concentreaza cercetarile doi giganti din industria farmaceutica, Merck si Roche. "Oamenii care mor la o varsta cuprinsa intre 70 si 80 de ani isi petrec ultimii ani din viata bolnavi. Cine ajunge insa la 100 de ani, cel mai adesea ramane sanatos pana la sfarsit: pentru ca totul depinde de gene. Nu de noi", a conchis Barzilai.
Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: