Prima pagină D:News

Iedera protejeaza cladirile vechi

Redactia Descopera.ro | 05.19.2010 | ● Vizualizări: 437
Iedera protejeaza cladirile vechi     arhitectura, biologie, patrimoniu, iedera, cladire, constructie, zid, temperatura, eroziune + zoom
Galerie foto (1)

Departe de a contribui la degradarea zidurilor, asa cum s-a crezut multa vreme, iedera are, dimpotriva, capacitatea de a le proteja de ravagiile timpului.

Casele cu ziduri imbracate in iedera arata foarte atragator, dar acesta nu e singura calitate a plantei.

Multa vreme s-a considerat ca iedera degradeaza zidaria, strecurandu-si lastarii prin fisuri si inrautatind, astfel, starea constructiei, motiv pentru care masurile de conservare a cladirior vechi includeau, adesea, indepartarea iederei de pe ziduri.

Insa un studiu recent, realizat de cercetatori de la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, arata ca, de fapt, prezenta iederei poate incetini deteriorarea cladirilor in timp.

Invelisul vegetal protejeaza zidurile impotriva schimbarilor mari de temperatura - una dintre cele mai importante cauze ale degradarii constructiilor vechi. De asemenea, iedera absoarbe substante poluante din aer si apara zidurile de actiunea eroziva a ploii si vantului.

Studiul a fost comandat de English Heritage, una dintre cele mai importante asociatii dedicate conservarii patrimoniului arhitectural al Marii Britanii.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: