Prima pagină D:News

A fost identificat primul dinozaur cu coarne din Europa

Redactia Descopera.ro | 06.01.2010 | ● Vizualizări: 358
A fost identificat primul dinozaur cu coarne din Europa     dinozaur, triceratops, ajkaceratops, ungarie, arheologie, nanism insular + zoom
Galerie foto (1)

Resturi fosile ale unui dinozaur coronosaurian, familie din care face parte si celebrul Triceratops, au fost scoase la lumina intr-o localitate din vestul Ungariei, se anunta intr-un comunicat preluat de prestigioasa publicatie de stiinta Nature. Descoperirea este cu atat mai surprinzatoare cu urme ale dinozaurilor cu coarne nu fusesera descoperite decat in America de Nord si Asia.

Animalul face parte dintr-o specie total necunoscuta oamenilor de stiinta, si a fost numit Ajkaceratops, dupa numele localitatii in care a fost descoperit. "La fel ca si in cazul dinozaurilor fosili descoperiti in Transilvania, exemplarul scos la lumina in Ungaria este unul de mici dimensiuni, el avand o lungime de maxim un metru", a declarat Attila Oesi, reprezentant al Muzeul Ungar de Istorie Naturala.

Conform primelor date, animalul ar fi trait in urma cu 100 de milioane de ani, dar ceea ce este cu adevarat surprinzator este modul in care Ajkaceratops a ajuns in aceasta parte a lumii. Savantul maghiar este de parere ca, avand in vedere ca Europa nu era mai mult decat un arhipelag in acele vremuri, arhipelag despartit de restul masei continentale de catre uriasul Ocean Tetys, animalele ar fi putut ajunge in Europa doar inotand de la o insula la alta. Apoi, ceea ce in termeni stiintifici este numit nanism insular, caracteristica a animalelor care isi reduc dimensiunile in spatii mici, cu precadere insule, s-a manifestat asupra acestei specii ale carei rude din America de Nord sau Asia atingeau dimensiuni de-a dreptul colosale.

Sursa: Discoveryon

CITESTE SI: