Prima pagină D:News

Cancerul de san ar putea fi tratat cu o singura doza de radiatii, in cursul operatiei

Redactia Descopera.ro | 06.07.2010 | ● Vizualizări: 98
Cancerul de san ar putea fi tratat cu o singura doza de radiatii, in cursul operatiei     medicina, sanatate, cancer, radioterapie, radiatie, tumora + zoom
Galerie foto (1)

Tratamentul standard pentru cancerul de san – nmai multe sedinte de radioterapie, efectuate saptamani in sir, dupa interventia chirugicala – ar putea fi inlocuit cu unul mai usor de suportat si mult mai putin costisitor, rezultatele fiind similare.

O singura doza de radiatii, administrata local, cu ajutorul unui aparat de radioterapie mobil, chiar in cursul interventiei chirurgicale, dupa extirparea tumorii - acesta ar putea deveni un tratament obisnuit pentru cancerele mamare.

Procedeul a fost tetstat in Marea Britanie, timp de 4 ani, pe mai mult de 2000 de paciente (femei cu varsta de peste 45 de ani), iar rezultatele au fost asemanatoare celor obtinute prin tratamentul cu sedinte de radioterapie repetate.

Tratamentul e mult mai usor de suportat de catre paciente, este mai ieftin si aplicarea localizata a radiatiei ar evita efectele secundare ale radioterapiei conventionale, in care, datorita iradierii intregii regiuni toracice, pot aparea probleme la nivelul inimii, al plamanilor si al esofagului.

Totusi, sunt inca necesare si alte studii, pentru a testa tratamentul si pe alte tipuri de cancere mamare, diferite de cel pentru care a fost utilizat in prima serie de teste.

Sursa: BBC

CITESTE SI: