Prima pagină D:News

Cimitirul gladiatorilor

Redactia Descopera.ro | 06.08.2010 | ● Vizualizări: 436
Cimitirul gladiatorilor     cimitir, schelet, gladiator, colonie, romani + zoom
Galerie foto (1)

Arheologii britanici ar putea sa fi rezolvat misterul celor 80 de schelete fara cap, vechi de 1.800 de ani, descoperite in gradinile catorva case din York, din 2004 incoace.

Din expertizele realizate de specialistii de la Universitatea Central Lancashire, ale caror rezultate au fost date publicitatii astazi, a reiesit ca unul dintre schelete purta semne ale muscaturii unui leu sau alt animal carnivor, in timp ce asupra celorlalte oase ar exista fracturi provocate de un corp contondent: un ciocan sau un ciomag erau in mod frecvent utilizate pentru a da "lovitura de gratie", si chiar si decapitarea pare a fi fost o rezolvare destul de frecventa a luptelor de gladiatori.

Din analiza unei parti a scheletelor, toate apartinand unor barbati tineri si robusti, a reiesit ca acestia aveau muschii bratelor drepte mult mai dezvoltati, o caracteristica observata de scriitorii romani la sclavii antrenati inca din adolescenta sa devina luptatori in arena. De asemenea, examenul dentar a scos la iveala ca barbatii proveneau din numeroase provincii romane, printre care si Africa de nord, unul dintre locurile traditionale de provenienta a gladiatorilor.

"Nu exista alte cimitire ale gladiatorilor atat de bine conservate in nicio alta parte a lumii", a declarat Michael Wysocki, profesor de antropologie si arheologie la Universitatea Central Lancashire. Potrivit lui Kurt Hunter-Mann, membru al "York Archeological Trust", muscatura identificata reprezinta o dovada semnificativa. "Muscatura provocata de un animal carnivor de talie mare - probabil un leu, dar ar putea fi si de tigru sau de urs - trebuie sa fi survenit cu siguranta intr-o arena", a precizat el.

Teoria se bazeaza pe faptul ca York era una dintre cele mai importante colonii romane in Anglia (a fost capitala a provinciei), iar aristocratia locala ar fi avut fara doar si poate o viata sociala foarte intensa.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: