Prima pagină D:News

Cum reusesc crocodilii sa invinga distantele uriase?

Redactia Descopera.ro | 06.09.2010 | ● Vizualizări: 172
Cum reusesc crocodilii sa invinga distantele uriase?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pana recent, comunitatea expertilor in viata crocodililor nu reusise sa descifreze misterul prin care acesti saurieni imensi reusesc sa inoate distante uriase prin apa marilor si oceanelor, in conditiile in care crocodilienii sunt animale cu sange rece, incapabile de efort de anduranta.

Echipa cercetatorilor din cadrul Universitatii din Queensland s-a axat pe studierea obiceiurilor crocodilului de apa sarata (Crocodylus porosus), cea mai mare reptila din lume. Aceasta specie gigantica de crocodilian poate atinge si chiar depasi, in cazul unor exemplare record, lungimea de 6 metri si greutatea de peste o tona.

Crocodilul de apa sarata, dupa cum o certifica si numele sau, intreprinde deseori calatorii indelungate in apele marilor. Cu toate ca isi petrece cea mai mare parte a vietii in ape sarate, acest crocodil nu este considerat un animal marin, deoarece depinde in mare masura de uscat pentru odihna, reproducere si vanatoare.

In timpul studiilor, echipa de specialisti a capturat si marcat cu emitatoare, un numar de 20 de crocodili de apa sarata, care traiau in zona de varsare in ocean a raului Tidal din provincia Queensland. In timpul perioadei de cercetari, un numar de 8 saurieni s-a aventurat in apele oceanului, unul dintre acestia calatorind pe o distanta record de 590 km in doar 8 zile. Secretul acestei performante demne de un maraton al regnului animal, consta in inteligenta adaptiva a unei reptile pe care o consideram cel mai adesea doar un ucigas insensibil, bazat exclusiv pe instincte de otel.

De-a lungul mileniilor, pentru a reusi astfel de performante, crocodilii de apa sarata au invatat sa identifice curentii marini si sa calatoreasca pe valuri pur si simplu lasandu-se in voia lor, precum niste placi vii de surf. Astfel, cu minimum de energie si activitate fizica consumata, crocodilii reusesc sa migreze fara efort pe distante foarte mari.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: