Prima pagină D:News

Insulina si schizofrenia

Redactia Descopera.ro | 06.10.2010 | ● Vizualizări: 1030
Insulina si schizofrenia      insulina, diabet, schizofrenie, dopamina, creier + zoom
Galerie foto (1)

Anumite dereglari in functionalitatea insulinei, de tipul celor observate la diabetici si obezi, ar putea contribui direct la aparitia unor patologii psihiatrice precum schizofrenia.

Aceasta este concluzia unui studiu realizat pe soareci de cercetatorii de la Centrul Medical din cadrul Universitatii Vanderbilt, Statele Unite, condusi de neurobiologul Aurelio Galli. Oamenii de stiinta au descoperit o corelatie moleculara intre un deficit al mecanismelor de semnalizare mediate de insulina in celulele cerebrale si comportamente asociate schizofreniei. "Stim ca in randul bolnavilor de diabet se inregistreaza o crestere a incidentei dereglarilor psihiatrice si consideram ca aceste comorbiditati ar putea explica de ce unii pacienti intampina probleme in a urma tratamentul stabilit pentru diabet", a comentat endocrinologul Kevin Niswender.

Grupul de cercetatori condus de Galli a fost si primul care a demonstrat cum insulina, hormon care guverneaza metabolismul glucozei in organism, regleaza si eliberarea de dopamina in creier, acest neurotransmitator fiind responsabil cu activitatea motorie, atentia si recompensa. In plus, problemele in semnalizarea mediata de dopamina au fost identificate si in patologii psihiatrice precum depresia, Parkinson, schizofrenia si dereglarea de hiperactivitate si deficit de atentie (ADHD)

Sursa: Le Scienze

CITESTE SI