Prima pagină D:News

“Nasul artificial” care adulmeca bombele

Redactia Descopera.ro | 06.10.2010 | ● Vizualizări: 50
“Nasul artificial” care adulmeca bombele     laser, detector de mine antipersonal, detector de bombe, securitate in aeroporturi, Afghanistan, razboi, armata, tehnologie + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii St. Andrews, din Scotia, au inventat un laser capabil sa “adulmece” minele antipersonal si bombele, asemenea “nasului artificial al unui caine robotizat”.

Fizicienii universitatii sustin ca tehnologia - care ar putea fi folosita si pentru imbunatatirea securitatii din aeroporturi - va salva, anual, sute de vieti, in zone de conflict precum Afghanistan, unde soldati si civili deopotriva au fost ucisi sau grav raniti de bombe artizanale, de-a lungul timpului.

Aparatele laser, ale caror costuri de productie sunt foarte mici gratie materialelor ieftine care intra in compozitia lor, functioneaza prin detectarea vaporilor emanati de substantele explozibile precum TNT-ul. Vor fi integrate in masinarii mobile telecomandate si trimise pe campurile minate, pentru a depista emisiile de trinitotoluen ale bombelor. Sensibilitatea crescuta le va permite sa identifice chiar si cele mai slabe concentratii de asemenea vapori.

In 2008, amenintarea cu dispozitive explozive improvizate a crescut cu 400%. In 2009, s-au mai adaugat alte 400 de procente. Numai in provincia afgana Helmand, 450 de bombe de acest fel sunt declansate sau dezamorsate lunar - 14 in fiecare zi.

Sursa: STV

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: