Prima pagină D:News

Apel pentru stoparea circumciziei fetelor

Redactia Descopera.ro | 06.17.2010 | ● Vizualizări: 1321
Apel pentru stoparea circumciziei fetelor     no tags + zoom
Galerie foto (4)

Oficiali din cadrul Human Rights Watch au facut un apel autoritatilor Regiunii Autonome a Kurdistanului Irakian, prin care cer acestora stoparea imediata a asa-numitei circumcizii feminine, o practica straveche, cunoscuta si sub numele de mutilare genitala feminina.

Un raport efectuat de Human Rights Watch sustine ca acest obicei sangeros este inca foarte raspandit in Kurdistanul irakian, avand un efect profund negativ asupra sanatatii fizice si psihice a femeilor. Circumcizia feminina este practic necunoscuta in restul Irakului, cercetatorii neputandu-si explica motivele pentru care aceasta practica este foarte raspandita in Kurdistan, o regiune unde societatile tribale sunt, de obicei, refractare la idei straine culturii lor.

Circumcizia feminina nu are origini explicite in cultura islamica, cu toate ca unii clerici kurzi o considera binevenita deoarece, in opinia lor, "sugruma in fasa pornirile sexuale indecente care apar la fete si femeile tinere".

Conform datelor remise din zona, circa 40 % din fetele care traiesc in regiunea Chamchamal au cazut victime circumciziei. In regiunile Irbil, Sulaimaniya si Kirkuk, situatia este si mai dramatica, peste 70 % din populatia feminina fiind circumcisa.

Problema devine cu atat mai grava cu cat acest obicei are loc in conditii igienice precare, fiind efectuat cel mai adesea de catre persoane necalificate. Circumcizia feminina consta in taierea clitorisului fetelor, atunci cand acestea implinesc varsta de 7-9 ani, sau chiar mai devreme.

Obiceiul este extrem de traumatizant si dureros, cu profunde implicatii adupra psihicului fetelor, deoarece acestea nu sunt pregatite in prealabil, iar mamele, matusile, surorile si bunicile lor, adica fiintele cele mai apropiate la care fetitele cauta de obicei refugiu si protectie, sunt tocmai cele care le dezbraca, le leaga si le tin sa nu se zbata in timpul "operatiei". Pe langa acest aspect, clitorisul este organul din trupul femeii care prezinta cele mai multe terminatii nervoase, retezarea acestuia provocand, din acesta cauze, dureri atroce, indescriptibile.

"Stiu ca lumea nu este de acord, dar noi stim mai bine ce avem de facut. Daca fetele nu ar fi circumcise, cand ajung mari se excita singure si cauta compania baietilor, pierzandu-si apoi virginitatea, bunul lor cel mai de pret. Astfel, ajung impure si nu o sa le mai ia nimeni de neveste, aducand rusine asupra familiei", declara Mohamed Maha, cetatean egiptean si tata a 3 fete.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: