Prima pagină D:News

Nu a murit Iisus pe cruce?

06.25.2010 | ● Vizualizări: 5494
Nu a murit Iisus pe cruce?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Este posibil ca Iisus sa nu fi decedat tintuit pe cruce, deoarece, crede teologul suedez Gunnar Samuelsson, nu exista vreo dovada care sa ateste faptul ca romanii isi crucificau prizonierii cu 2.000 de ani in urma.

Legenda executiei Mantuitorului este bazata, mai degraba, petraditii ale Bisericii Crestine si pe ilustratii artistice decat petexte antice. Samuelsson pretinde ca Biblia a fost interpretata eronat si ca in eanu exista trimiteri explicite la piroane sau la crucificare. Sementioneaza numai ca Iisus si-a carat "esafodul" spre Golgota, carenu trebuie sa fi fost, musai, o cruce, ci putea fi si un"stalp".

"Problema este ca descrieri ale crucificarilor sunt in modremarcabil absente in literatura antica. Sursele unde te-ai asteptasa gasesti detalii asupra acestei proceduri nu mentioneaza nimic",declara teologul suedez. Literatura antica greceasca, latina siebraica, de la Homer pana in secolul I d.Ch., descrie un intregarsenal de pedepse prin suspendare fizica, dar niciuna numentioneaza "cruci" sau "crucificari".

Gunnar Samuelsson, de la Universitatea Gothenburg, din Suedia,sustine ca textele biblice pe marginea exectutiei lui Hristos nudescriu felul in care acesta a fost atasat de dispozitivul deexecutie. Si dovezile ca Iisus ar fi fost lasat sa moara dupa ce afost batut in cuie pe o cruce sunt extrem de sporadice, atat inliteratura pre-crestina si in textele extra-biblice, cat si inBiblie. Dealtfel, singurele scrieri care mentioneaza cate cevadespre un asemenea concept de pedeapsa se gasesc in Evanghelii. Mai mult chiar decat atat, termenullatinesc "crux" nu se refera, in mod obligatoriu, la cruce, elpoate fi folosit cu un sens mai larg.

"Faptul ca un om denumit Iisus a existat in acea parte de lume siin acele vremuri este bine documentat. A lasat o amprenta apasatain literatura vremii. Cred chiar si ca omul mentionat este fiulDomnului. Nu sugerez ca crestinii ar trebui sa respinga sau sa seindoiasca de textul Bibliei. Ceea ce incerc sa spun este ca artrebui sa citim scrierile asa cum sunt ele, si nu cum credem noi casunt. Ar trebui sa citim randurile, nu printre ele. Textul Biblieieste suficient, nu mai trebuie sa adaugam nimic in plus", mai spuneSamuelsson.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI ARTICOLULZILEI: Motivul invierii in afaracrestinismului!*

DESCOPERA lumea in caretraiesti!

*

CITESTESI: