Prima pagină D:News

A fost dezvaluit secretul propagarii virusului aviarei

Redactia Descopera.ro | 06.28.2010 | ● Vizualizări: 88
A fost dezvaluit secretul propagarii virusului aviarei     aviara, H5N1, virus, pasari + zoom
Galerie foto (1)

Agentul patogen trece din apa in penajul pasarilor, unde se acumuleaza.

Acesta este secretul propagarii lui H5N1, unul dintre cele mai temute virusuri din ultimii ani, potrivit unui studiu realizat de o echipa condusa de italianul Mauro Delogu de la Universitatea Bologna, in care au fost implicati si cercetatori de la Institutul Superior de Sanatate, Institutul de Zooprofilaxie experimentala din Lombardia si Emilia Romagna, si Spitalul de Pediatrie St.Jude din Memphis. Ajuns in apa, unde ramane activ si "nederanjat" timp de ani de zile, virusul trece in penele pasarilor, acumulandu-se cu fiecare "baie" a acestora si atingand concentratii ridicate. Apoi, pasarile se infecteaza ingerand virusul pe parcursul curatarii penelor, o activitate careia ii dedica 10% din timp, zi de zi. In acest mod, infectia se propaga direct din mediu, fara contact cu animalele infectate.

Descoperirea existentei acestui mecanism a pornit de la o "intuitie" a lui Delogu, urmata de o serie de observatii. In primul rand faptul ca, in lume, cazurile umane de contagiere au privit mai ales populatiile care traiesc in apropierea cursurilor de apa, cum s-a intamplat in Egipt. In al doilea rand, au existat si cazuri de oameni care au murit doar pentru ca au atins pasarile, fara a le fi mancat, in Azerbaijan. Convinsi de rolul central jucat de apa in transmisia virusului, cercetatorii au condus doua experimente diferite pe parcursul anului trecut. Pe de-o parte ei au masurat prezenta virusului in penele pasarilor salbatice, descoperind ca H5N1 este prezent in concentratii consistente si in absenta infectiei.

"Concentratia virusului in penajul pasarilor explica de ce nu este necesar sa fie mancate pentru ca un om sa se imbolnaveasca, si de ce expunerea este mai frecventa in apropierea cursurilor de apa, si la femei, care in unele parti ale lumii sunt cele care se ocupa cu jumulitul pasarilor", a comentat Mauro Delogu. Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta descoperire ar putea modifica sistemele de preventie si monitorizare a circulatiei gripei aviare.

Din 2003 incoace, H5N1 a infectat milioane de zburatoare si circa 400 de persoane, cauzand peste 200 de morti.

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: aviara | H5N1 | virus | pasari