Prima pagină D:News

Asculta-ti inima! Ar putea fi un factor cheie in luarea deciziilor

Redactia Descopera.ro | 06.28.2010 | ● Vizualizări: 464
Asculta-ti inima! Ar putea fi in factor cheie in luarea deciziilor     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Atunci cand alegem o aroma de inghetata, o piesa vestimentara si chiar o locuinta, ar fi bine sa ne lasam ghidati de sentimente, potrivit unui studiu recent publicat in “Journal of Consumer Research”.

"Cercetarile noastre actuale sustin teorii de psihologie evolutionista conform carora emotiile umane ar putea indeplini rolul unor programe dezvoltate in timp, menite sa ne ajute in rezolvarea rapida si precisa a problemelor, fie ca acestea tin de aspecte precum dragostea sau de chestiuni precum evitarea pradatorilor", sustin autorii Leonard Lee, On Amir si Dan Ariely, de la Columbia Business School, Universitatea din California, respectiv Universitatea Duke.

Pentru a intelege felul in care sunt afectate preferintele unei persoane in "conflictul" ratiune-sentimente, cei trei specialisti au gandit mai multe experimente, in cadrul carora le-au cerut participantilor sa selecteze dintre 8 pana la 10 produse, bazandu-se, uneori, pe reactiile emotionale si, alteori, pe aptitudinile cognitive. Concluzia lor: "Procesarea emotionala a condus la o consistenta a preferintelor mai ridicata decat in cazul procesarii rationale, care s-a dovedit mai superficiala."

In cadrul studiului, s-au mai facut si descoperiri aditionale, referitoare la modul de selectare al oamenilor. Participantii au tins sa faca alegeri mai consistente atunci cand produsele erau reprezentate de imagini in locul numelor; mai ales atunci cand reprezentarile vizuale erau color si nu alb-negru si cand subiectii erau incurajati sa aleaga cu inima si nu cu mintea.

Se pare, deci, ca indemnul din batrani "Asculta-ti inima", ramane valid, cel putin pentru consumatori. Rezultatele cercetatorilor au indicat faptul ca sentimentele pot servi, adesea, mai bine decat ratiunea pura in ce priveste rolul de busola care indica drumul spre multumirea si fericirea de durata.

Sursa: Sciencedaily

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: