Prima pagină D:News

Oscar – pisica bionica

Redactia Descopera.ro | 06.28.2010 | ● Vizualizări: 337
Oscar – pisica bionica     medicina veterianara, pisica, proteza, accident, bionic + zoom
Galerie foto (1)

Dupa un groaznic accident in care si-a pierdut membrele posterioare, Oscar e, totusi, in stare sa mearga, sa sara si sa alerge din nou, gratie protezelor performante care i-au fost implantate.

Accidentul in care Oscar si-a pierdut picioarele din spate s-a petrect la o ferma din Marea Britanie; membrele pisicii au fost retezate de o seceratoare mecanica.

Dus de stapanii sai la veterinar, Oscar a fost apoi trimis mai departe, de catre acesta, la un medic specializat in chirurgie neuro-ortopedica.

Chirugul, ajutat de o echipa de ingineri specializati in dispozitive biomedicale, l-a inzestrat pe Oscar cu doua tije metalice, fixate in oase si si carora le-au fost atasate "labute" artificiale. Tijele sunt acoperite cu un material special care stimuleaza cresterea celulelor direct pe suprafata lor.

Interventia a reusit, in urma antrenamentelor de recuperare pisica fiind din nou capabila sa se miste aproape firesc, in mai putin de patru luni.

In afara aspectului umanitar al problemei, interventiile de acest gen, afirma specialistii, contribuie si la dezvoltarea tehnologiilor necesare pentru crearea protezelor si implantarea membrelor artificiale la oameni.

Sursa: CBC

CITESTE SI: